Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De Thuiskok: Griekse filodriehoekjes

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Bij Griekse kaas denk je automatisch aan feta. Zelden zal iemand kefalograviera noemen. Toch is dat het Griekse equivalent van parmezaan in Italië of gruyère in Zwitserland. Een fijne kaas om mee te koken. In dit recept volstaat een andere harde kaas ook prima. Verwijder de steeltjes van de spinazie en week de blaadjes in koud water. Droog ze in een slacentrifuge tot ze helemaal droog zijn. Verhit de olie in een pan op hoog vuur. Roerbak de knoflook en spinazie 2-3 minuten. Knijp er wat citroensap boven uit, doe de spinazie direct in een vergiet en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Hak de spinazie fijn en zet opzij. Doe de feta in een kom, prak hem grof en voeg daarna de ricotta, parmezaan, eieren, lente-uitjes, nootmuskaat, broodkruimels en zout en peper toe. Schep de spinazie erdoor. Smelt de boter en bestrijk een vel filodeeg ermee. Leg er een vel bovenop en bestrijk dit ook; ga zo door tot je 3 vellen op elkaar hebt liggen. Snijd het stapeltje vellen in de lengte doormidden. Dek de rest van de filovellen af met een theedoek zodat ze niet uitdrogen. Schep ongeveer 60 gram vulling op een van de onderste hoeken van elk stuk deeg en vouw er een driehoek van. Bestrijk het laatste deeltje deeg met boter en vouw de driehoek dicht. Bestrijk de buitenkant licht met boter. Bak de driehoekjes in 20-25 minuten goudbruin.

Sam de Voogt