Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

De sportschool als een menselijke steppe

Online fitnessgoeroe’s maken een wildlifeparodie op het sportschoolgedrag van mensen.

Mensen gedragen zich in de sportschool als dieren in de wildernis, vinden de Buff Dudes.
Mensen gedragen zich in de sportschool als dieren in de wildernis, vinden de Buff Dudes. Een shot uit het Youtube-filmpje Gym Wildlife.

Opgepompte lichamen, breed uitgestalde biceps, priemende ogen zoeken naar een nieuwe prooi om de resultaten van de laatste work-out aan te tonen. Krachtkreten die nog het meest doen denken aan het baltsen van dieren. De sportschool is een wildernis gevuld met hongerige mannetjes die niet liever doen dan het imponeren van de vrouwelijke soort. Althans, dat vinden de online fitnessgoeroe’s Buff Dudes die een wildlifeparodie maakten op het menselijk fitnessgedrag.

“De sportschool. Miljoenen homo sapiens bezoeken deze menselijke wildernis geregeld”, zo begint een voice-over met een dictie à la BBC-commentator David Attenborough. “Vandaag nemen we een kijkje bij deze vreemde plaats en tonen je de sportschool op een manier zoals je nog niet eerder hebt gezien.”

Vervolgens worden de sportschoolbezoekers in verschillende categorieen ingedeeld. Mannetjes zijn als pauwen en andere exotische vogels die in de fitnesszaal eindelijk hun vleugels kunnen spreiden in de hoop een aantrekkelijke vrouw te imponeren.

Publieke vernedering

Aan de andere zijde van de sportschoolsteppe bewegen de vrouwtjes. Ze proberen hun strakke lichaam de mannetjes te lokken. Op het moment dat er een toehapt, wordt hij echter genadeloos afgewezen door het vrouwtje dat enkel aandacht wil en elke serieuze versierpoging genadeloos afwijst. “Wat een publieke vernedering”, becommentarieert de voice-over het ritueel dramatisch.

Zo zijn er volgens de commentator ook nog de schreeuwende mannetjes (“types die dominantie willen uitstralen door kreten voort te brengen maar die niet koppelen aan fysieke prestaties”) en de ouderen (“zij grazen niet langer en hebben de poging om een vrouwtje te veroveren lang geleden opgegeven”).

“Een eenzame sportschoolganger sluipt door de fitnesswoestijn. bepaalt zijn inzet en balt zijn vuisten in een poging zijn oerdominantie te tonen. Maar voor wie eigenlijk? Als hij niet wil paren en niet het conflict opzoekt met een ander mannetje, wat doet hij daar dan?”

De video is in één dag tijd al 1,3 miljoen keer bekeken op Youtube.

Attenborough over fietsers

Het vergelijken van mensenlijke interactie met dierlijk gedrag is niet nieuw. Eerder werden beelden van Utrechtse fietsers voorzien van eenzelfde commentaar in de geest van Attenborough.