Campina betaalt boeren om minder melk aan te leveren

FrieslandCampina kan de toestroom van melk niet aan. Een tijdelijke premie moet soelaas bieden.

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina krijgt meer melk binnen dan het kan verwerken. Daarom gaat het bedrijf boeren belonen als ze hun melkproductie voorlopig niet verder opvoeren of die zelfs verminderen. Dat heeft de coöperatie maandag bekendgemaakt.

Op 1 april van dit jaar zijn in Europa de melkquota afgeschaft, waardoor boeren nu meer mogen melken dan voorheen. FrieslandCampina hield er al rekening mee dat dit zou leiden tot een grotere toevoer van melk, maar de laatste weken leverden de boeren toch nog fors meer melk dan verwacht. Dat heeft ook met het zachte weer te maken: koeien geven meer melk dan bij winterse temperaturen. Bij de coöperatie zijn bijna 13.700 melkveehouders uit Nederland, België en Duitsland aangesloten.

Tot half februari betaalt FrieslandCampina boeren die de melkleveranties op het niveau van december weten te houden, 2 euro extra per 100 kilo (in de zuivelsector wordt gerekend in kilo’s). Met de huidige ‘garantieprijs’ van 30 euro per 100 kilo betekent dit een premie van bijna 7 procent. Volgens een woordvoerder van FrieslandCampina kunnen boeren in zes werkdagen gemiddeld 380 euro extra verdienen.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond reageerde „verheugd” op de maatregel. „Omdat melkveehouders aan hun financiële verplichtingen moeten voldoen, kunnen zij er zonder financiële vergoeding niet voor kiezen minder melk aan te bieden. Alleen met een verlaging van het melkaanbod kan de verdere daling van de melkprijs worden tegengegaan.”

Hoewel FrieslandCampina de afgelopen jaren al fors heeft geïnvesteerd in nieuwe fabrieken om meer melk te kunnen verwerken, is de capaciteit toch ontoereikend. Alternatieve mogelijkheden om melk te verwerken, waaronder verkoop aan andere afnemers, zijn al benut. Dit jaar werd 600 miljoen kilo (circa 6,4 procent) meer melk aangeleverd dan vorig jaar.

Boeren komen tot half februari in aanmerking voor een extra vergoeding. Dan gaat een nieuwe fabriek in Borculo open en stapt een aantal Belgische melkboeren over naar een andere coöperatie. Daardoor zouden de capaciteitsproblemen van FrieslandCampina voorbij moeten zijn.

Het melkquotum werd in 1984 ingevoerd om overproductie van melk in te dammen. Het quotum gaf aan hoeveel koemelk een boer mocht produceren. Produceerde hij meer, dan volgde een heffing. Het quotum werd afgeschaft na kritiek van de wereldhandelsorganisatie WTO. Het systeem zou arme landen benadelen. De zuivelsector was voorstander van afschaffing, omdat de vraag naar melk zal toenemen vanwege de groeiende wereldbevolking. (ANP)