Boko Haram laat zien dat het allerminst verslagen is

Terreurgroep doodt zeker 80 mensen bij reeks van aanslagen.

Nigeria heeft de oorlog tegen Boko Haram technisch gezien gewonnen, zei de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari vorige week tegen de BBC. „Boko Haram moet zich nu beperken tot het gebruik van bermbommen en zijn toevlucht nemen tot het indoctrineren van heel jonge jongens. (...) Daartoe zijn ze nu gereduceerd. Maar gecoördineerde aanvallen op communicatie- en bevolkingscentra zijn niet langer mogelijk”, aldus de president.

Met een grote serie bloedige aanslagen heeft Boko Haram, dat in het noorden van Nigeria een islamitisch-fundamentalistische staat wil stichten, zondag en maandag laten zien dat het allerminst verslagen is. Zeker tachtig mensen kwamen om en honderd mensen raakten gewond, vooral door aanslagen van vrouwelijke zelfmoordterroristen. Het leger stelt dertien terroristen te hebben gedood voordat ze toesloegen; één terrorist werd gearresteerd.

Nadat het Nigeriaanse leger zondag in het dorp Dawari, aan de rand van Maiduguri, strijders die zelfmoordaanslagen wilden plegen had gedood, reden andere militanten van Boko Haram gewapend met granaatwerpers het dorp in, schoten hutten in brand en beschoten de inwoners.

Vervolgens sloegen zondagavond laat en maandagochtend vroeg op verschillende plaatsen in de stad zelfmoordterroristen toe. De meeste doden, zeker twintig, vielen toen twee vrouwen zich maandagochtend opbliezen bij een moskee.

Ook in de Nigeriaanse stad Madagali, 150 kilometer ten zuidwesten van Maiduguri in de staat Adamawa, kwamen maandag dertig mensen om door een aanslag van twee vrouwelijke zelfmoordterroristen. De vrouwen bliezen zichzelf op op een drukke vismarkt. De aanslag hier is extra pijnlijk voor de Nigeriaanse regering, omdat Buhari tegen de BBC zei dat de jihadisten nagenoeg uit Adamawa waren verdreven.

Ten slotte werden in Kameroen maandag zelfmoordaanslagen gepleegd door Boko Haram. Nabij een drukke markt in het district Makary, in het noorden, bliezen twee vrouwen zichzelf op.

Sinds het aantreden van Buhari zijn meer dan 700 mensen omgekomen bij aanslagen van Boko Haram. Sinds 2014 heeft Boko Haram meer dan tweeduizend Nigeriaanse vrouwen en kinderen gegijzeld, zo schat Amnesty International. Velen worden misbruikt of opgeleid tot zelfmoordterrorist. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn op drift geraakt.

„Boko Haram als georganiseerde gevechtskracht – ik verzeker u dat we daarmee hebben afgerekend”, zei president Buhari tegen de BBC.