Beschadigde flat Drachten pas donderdag weer te betreden

Over de oorzaak van de explosie is nog altijd niets bekend.

Een deel van de ingestorte flat in Drachten, een dag na de explosie.
Een deel van de ingestorte flat in Drachten, een dag na de explosie. Foto Michel van Bergen

De bewoners van de flat in Drachten, die zondag zwaar beschadigd raakte na een explosie, kunnen naar verwachting op zijn vroegst op oudejaarsdag hun huis betreden om spullen op te halen. De gemeente zoekt samen met woningcorporatie Accolade voor de getroffen huishoudens nog altijd vervangende huisvesting.

Dat meldt de gemeente Smallingerland, waaronder Drachten valt. De gemeente houdt een slag om de arm en stelt dat het mogelijk is dat de bewoners pas na de jaarwisseling hun woning kunnen betreden. De flat is voorlopig niet bewoonbaar nadat maandag een deel van het pand instortte.

Er is nog geen oorzaak gevonden voor de explosie. Volgens de gemeente loopt het onderzoek nog. Vandaag is er begonnen met opruimen van de ravage, beschadigde auto’s en met een bouwkundig onderzoek naar de staat van de appartementen. Spullen van bewoners worden opgeslagen en gesorteerd.

Zondag werd de Nachtegaalstraat in het Friese dorp opgeschrikt door een grote ontploffing op de eerste verdieping van de flat. De voor- en achterzijde van de flat werden zwaar beschadigd. Er viel één gewonde die met brandwonden naar het ziekenhuis werd vervoerd.