Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

AH, Jumbo en Lidl stoppen in 2016 met verkoop plofkip

De ketens komen met een kip die langer leeft en meer ruimte krijgt. Wakker Dier spreekt van “een doorbraak”.

Een medewerker van Jumbo legt de 'Nieuwe Standaard Kip' in de schappen. In februari moet alle plofkip vervangen worden door deze kipsoort.
Een medewerker van Jumbo legt de 'Nieuwe Standaard Kip' in de schappen. In februari moet alle plofkip vervangen worden door deze kipsoort. Foto Martijn Beekman / ANP

De drie grootste supermarkten van Nederland stoppen uiterlijk begin volgend jaar met de verkoop van plofkip. Albert Heijn, Jumbo en Lidl verruilen het dier voor een soortgenoot die langer leeft en meer ruimte krijgt. Stichting Wakker Dier noemt die stap dinsdag “een doorbraak” en gaat de supers daarom bedanken in een reclamecampagne.

Albert Heijn en Lidl halen op 1 januari al de plofkip uit de schappen, Jumbo volgt halverwege februari. Alle drie de ketens komen met een eigen type kip, die een beter leven heeft gehad dan de plofkip. Op een ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming hoeven de dieren overigens nog niet te rekenen.

‘Een belangrijk moment’

Toch is de overstap prijzenswaardig, vindt Wakker Dier. De supermarktketens kondigden al vaker aan de plofkip te zullen afzweren, maar “dit keer hebben ze het ook echt gehaald”, aldus de stichting:

“Dit is een belangrijk moment in de campagne. Het is nog niet het welzijnsniveau dat we willen, maar wel een omslagpunt om bij stil te staan.”

Vooral het feit dat supermarkten de plofkip sneller uit de schappen halen, stemt Wakker Dier tevreden. In eerdere afspraken uit 2013 – het zogeheten Kip van Morgen-convenant – was de streefdatum namelijk nog 2020. De overstap geldt overigens alleen voor de verse kip, niet voor vleeswaren.

Van alle nieuwe kipsoorten heeft de kip van Jumbo het beste leven gehad. De Nieuwe Standaardkippen leven namelijk 49 dagen en staan met z’n dertienen op een vierkante meter. Bij plofkippen zijn dat er 21 en worden de dieren na 36 tot 42 dagen al geslacht, zo stelt Wakker Dier.

‘Een plofkip in flauwekulsaus’

Om in aanmerking te komen voor een ster van het Beter Leven-keurmerk moeten de leefomstandigheden nog verder omhoog. In dat geval mogen er niet meer dan 12 kippen op een vierkante meter staan en moeten de dieren minimaal 56 dagen leven. Ook moeten ze in een overdekte uitloop naar buiten kunnen.

Vorig jaar nog uitte Wakker Dier, die begin 2012 geleden de strijd aanbond met de plofkip, felle kritiek op Albert Heijn. De Zaanse supermarkt presenteerde toen “de nieuwe Hollandse kip”, een kipsoort die “aanzienlijk” beter zou leven dan de plofkip. Volgens de stichting leefden de nieuwe kippen echter nauwelijks langer en ging het om een “plofkip in flauwekulsaus”.

De “Nieuwe AH kip” waar Albert Heijn nu mee komt heeft iets langer geleefd en kreeg iets meer ruimte dan zijn ‘Hollandse’ broertje. Toch maken zulke kleine stapjes volgens Wakker Dier wel degelijk een verschil: de nieuwe kippenrassen zijn minder vaak kreupel, hebben minder pijn door voetzweren en hebben minder antibiotica nodig.