Aanstaand topvrouw Rabobank trekt zich terug

De terugtrekking van de beoogd risicodirecteur komt onverwachts. Gorter treedt terug om persoonlijke redenen.

Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.
Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Foto: Koen van Weel / ANP

Een van de twee topbestuurders die de Rabobank wilde aanstellen, heeft onverwachts haar kandidatuur teruggetrokken. Dat meldt de bank in een verklaring. Het gaat om Carin Gorter, die directeur risicobeheer zou worden bij de Rabobank.

De terugtrekking is opvallend, omdat de selectieprocedure al was afgerond en de bank Gorter al onder voorbehoud had voorgedragen voor de nieuwe functie. Gorter, nu commissaris bij de Nederlandse tak van ING, stapt uit eigen beweging terug.

“Gaandeweg de procedure heb ik na een zorgvuldige afweging moeten vaststellen dat het profiel van de functie van CRO van Rabobank in onvoldoende mate aansluit bij mijn specifieke deskundigheid.”

Ze schrijft dat ze de Rabobank en de toezichthouders ervan op de hoogte heeft gesteld dat ze niet langer beschikbaar is voor de functie. De Rabobank heeft laten weten de wervingsprocedure voor de functie voort te zetten. Bas Brouwers, ook afkomstig van ING, treedt per 1 januari wel in dienst bij de Rabobank. Hij wordt daar financieel directeur.

‘Goedkeuring toezichthouders was aanstaande’

Op 11 september werden Carin Gorter en Bas Brouwers voor de gesplitste functie voorgedragen van directeur risico- en financiën Bert Bruggink. De aankondiging werd gedaan onder voorbehoud van goedkeuring door toezichthouders en De Nederlandsche Bank (DNB). Wout Dekker, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Rabobank, zegt de keuze van Gorter te accepteren.

“De Raad van Commissarissen zag ook uit naar de benoeming van Carin Gorter als CRO. De goedkeuring van haar benoeming door de toezichthouders werd ieder moment verwacht.”

Volgens een woordvoerder van de Rabobank maakte Gorter haar terugtreden bekend voordat de toezichthouders en DNB zich over haar kandidatuur hadden uitgelaten. Een woordvoerder van DNB laat weten geen mededelingen te doen over individuele zaken of personen.