Zelfs Michel Mulder zegt nu even ‘nee’

In 2014 nog olympisch goud. Nu werd Michel Mulder achtste.

Michel Mulder in actie op de 500 meter tijdens de NK afstanden. Foto VINCENT JANNINK/ANP
Michel Mulder in actie op de 500 meter tijdens de NK afstanden. Foto VINCENT JANNINK/ANP

Driftige passen, het hoofd rood aangelopen. Michel Mulder beent achter de borden met sponsornamen langs en ontwijkt zo alle cameraploegen in de catacomben van Thialf. Tijd voor een paar vragen? „Nee, nu effe niet.” Straks misschien? „Nee.” Boos veert hij de trap op. Weg van hier, snel naar de rust van het hotel. Trainer Gerard van Velde is vlak daarna al even kortaf. Michel Mulder, zijn trotse kopman van Beslist.nl? „Daar zeg ik nu even helemaal niets over.”

Nog geen twee jaar geleden werd Michel Mulder (29) in Sotsji olympisch kampioen op de 500 meter, als eerste Nederlander ooit. Nu is hij kansloos achtste op het NK, ver achter kampioen Kai Verbij, zijn jeugdige ploeggenoot. Niet geplaatst voor de WK afstanden half februari in het Russische Kolomna. Geen WK sprint, dat hij twee al keer won. Zelfs geen wereldbekerwedstrijden meer. Dinsdag nog wel een 1.000 meter, maar dat is in zijn huidige vorm eerder een plaag dan een kans op revanche. En dan? Einde seizoen, einde van zijn lucratieve contract bovendien. Is het gek dat Michel Mulder tot zichzelf moet komen, dat hij voor het eerst in zijn carrière even ‘nee’ zegt tegen de media?

„Het gaat op dit moment niet goed”, verklaart Ronald Mulder het ongewone gedrag van zijn tweelingbroer. Zelf plaatste hij zich zondag na twee races met 0,003 seconde verschil ten koste van ploeggenoot Daidai Ntab wel voor de WK afstanden, met Verbij en nummer twee Jan Smeekens. Samen sliepen de broers in Heerenveen op één kamer, bereidden ze zich minutieus voor op de wedstrijd waar zoveel van afhing. „We hebben geprobeerd alle negatieve dingen buiten te sluiten. We zagen de NK allebei als een nieuwe kans.”

Waarom het bij hem wel en bij Michel niet lukte? „Schaatsen is een technische sport”, zegt Ronald Mulder. Zijn broer is fysiek sterk genoeg, maar krijgt zijn kracht er momenteel niet uit op het ijs. Vooral de bochtentechniek hapert zichtbaar. En dan is er de last van een olympische titel.

Als tweeling gevraagd

‘Die jongen heeft er een baan bij’, sprak coach Van Velde al voor het NK over de vele verplichtingen van zijn kopman buiten de ijsbaan. „We worden vaak als tweeling gevraagd dus ik krijg dat er ook gratis bij”, relativeert Ronald. De druk van een aflopend contract? „Dat denk ik niet, het gaat bij ons meer om winnen dan om geld. We zijn competitiebeesten.”

Misschien was het anders geweest als dat jurylid op 25 juli in het Oostenrijkse Wörgl niet bij het inrijden zomaar de baan was overgestoken tijdens het EK skeeleren. „Wat een idioot”, zegt Desly Hill, coach van de Nederlandse skeeleraren en al jaren ‘vertrouwensvrouw’ van de Mulders. De broers knalden op elkaar. „Een vreselijke val, het ergste dat Ronald en Michel op dat moment kon gebeuren.” De broers reden door, Ronald won zelfs nog zilver en Michel werd vierde. „Maar zo’n crash heeft altijd impact”, stelt Hill.

Tegenvallende seizoenstart in Enschede, geen wereldbekerwedstrijden? „Ik moet harder werken”, concludeert Michel Mulder. Zijn broer rijdt in Salt Lake City zijn tweede tijd ooit (34,37) maar is geïrriteerd. „Te rommelig.” Weg beeld van de immer lachende tweeling, Hollands welvaren op de schaats. Liesblessure voor Ronald, zwak optreden van invaller Michel in de B-groep.

„Hoe heb ik hier ooit 34,31 kunnen rijden”, vraagt hij zich bij de wereldbeker in Thialf vertwijfeld af. En anders vraagt de buitenwereld het wel. Eindeloos weer. Wat moet hij ermee? „Michel moet terug naar de mensen die hij vertrouwt”, zegt Hill. „In deze tijden leert hij zijn echte vrienden kennen.”

Typerend, hoe Mulder zondag na zijn mislukte eerste 500 meter vlak voor hij de kleedkamer inging nog even op het tv-scherm keek. En zichzelf een boos wegwerpgebaar zag maken. Tegenstander Gerben Jorritsma had de race al in de eerste bocht gestaakt met een blessure. Niemand om achteraan te jagen op de kruising. Had hij weer. Einde seizoen? „Michel is nu gebaat bij rust”, stelt Van Velde. „Hij moet zo snel mogelijk gaan trainen, bouwen aan nieuw succes.”