Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wintersporten

Wüst pakt titel op de drie kilometer, Nuis wint 1.500m

Margot Boer prolongeerde haar titel op de 500 meter sprint bij de vrouwen.

Ireen Wust tijdens de 3000 meter
Ireen Wust tijdens de 3000 meter Foto: Vincent Jannink/ANP

Ireen Wüst heeft op de NK Schaatsen in Heerenveen haar titel op de drie kilometer weten te prolongeren. De Brabantse, die een zeer slecht voorseizoen kende door een val, plaatste zich hiermee ook direct voor het EK Allround en de WK Afstanden.

Na 3.000 meter kwam Wüst in de vierde rit in Thialf tot een tijd van 4.04,13. In dezelfde rit kwam teamgenote Antoinette de Jong tot de tweede tijd van 4.04,97. Het brons was voor Jorien Voorhuis, die 4.07,63 reed. De Brabantse liep in de zomer een hersenschudding op waardoor ze in het najaar vrijwel alle internationale wedstrijden mistte. Zondag veroverde ze al een ticket voor de wereldbekers en de WK afstanden op de 1500 meter, door als tweede te eindigen achter Olympisch Kampioene Jorien ter Mors.

Nuis wint 1.500 meter

Kjeld Nuis heeft Sven Kramer onttroond als Nederlands kampioen op de 1.500 meter. In een tijd van 1,45,52 was hij de verrassende nummer twee Thomas Krol ruim voor (1,46,20). Stefan Groothuis eindigde als derde. Alledrie de mannen mogen dankzij hun prestatie Nederland vertegenwoordigen op de WK afstanden in Rusland, in het voorjaar van 2016.

Het resultaat telde ook mee voor kwalificatie voor het EK allround, in combinatie met de 5 kilometer. Sven Kramer won dat gecombineerde klassement, dankzij een achtste plaats vandaag. Zondag won hij de 5 kilometer. Jorrit Bergsma werd tweede, maar omdat hij heeft afgezegd voor het EK gaan de nummers drie en vier, Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries, met Kramer mee.

Margot Boer wint 500 meter

Margot Boer heeft voor het derde jaar op rij aangetoond de snelste vrouw op schaatsijzers te zijn. Ze won de eerste omloop, waarna een tweede tijd (38,66) volstond om de titel te pakken. Tweede werd Janine Smit dankzij haar winnende tijd in de tweede manche (38.52). Derde werd Marrit Leenstra. Jorien ter Mors was de grote afwezige, maar is wel, net als Boer en Smit nu, zeker van een ticket voor de WK afstanden.

De NK afstanden duurt tot en met morgen. Morgen wordt de 10 kilometer verreden door de mannen. Bob de Jong maakte eerder op maandag bekend dat zijn rit morgen waarschijnlijk de laatste voor hem is. De stayer maakte zijn debuut op de NK 1995.