Wielrenner Theo Bos keert terug op de baan

De ex-wereldkampioen wil zich kwalificeren voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro.

Wielrenner Theo Bos wil proberen zich op de baan te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.
Wielrenner Theo Bos wil proberen zich op de baan te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Foto Bas Czerwinski/ANP

Wielrenner Theo Bos keert terug op de wielerbaan. De voormalig wereldkampioen wil zich op de piste proberen te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Dat bevestigt de ex-wereldkampioen tegenover de NOS.

De renner gaat zich hoofdzakelijk focussen op de teamsprint. Op dat onderdeel werd Nederland in september, toen nog zonder Bos, Europees Kampioen. Bij het NK teamsprint afgelopen november werd Bos samen met Teun Mulder en Tim Veldt tweede. Of Bos gaat proberen om zich ook op andere onderdelen te kwalificeren, is niet bekend.

De wielrenner over het moment waarop hij zijn besluit nam:

“Ik reed elke winter wel een paar keer op de baan, maar na het NK teamsprint werd het serieus. Het voelde zo goed dat ik dacht: misschien zit er wel meer in.”

Alle ruimte van zijn ploeg

De renner blijft komend jaar in dienst van de Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka, dat volgend jaar op het hoogste niveau rijdt onder de naam Dimension Data. Hij krijgt naar eigen zeggen van zijn ploeg alle ruimte om zich voor de Spelen te kwalificeren:

“Ik heb dit met mijn ploeg besproken en zij ondersteunen me. Ik besef dat weg en baan een moeilijke combinatie vormen. Het is een ander spectrum, zeker de staande start. Maar ik had er wel talent voor.”

Vijfmaal wereldkampioen

Bos werd in het verleden vijfmaal wereldkampioen op de baan: driemaal op het onderdeel sprint, een keer op de kilometer tijdrit en een keer op het onderdeel keirin. In 2009 stapte hij over van de baan naar de weg. Voor de wielerploeg Rabobank (nu Team Lotto NL-Jumbo) won Bos verschillende eendagskoersen en etappes in World-Tourwedstrijden.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Mooi nieuws: Theo Bos, ooit de beste baanwielrenner van de wereld, keert terug op de baan. #Rio2016

De belangrijkste prestatie van Bos op de Olympische Spelen is een tweede plek in 2004 op het onderdeel sprint. Na een aantal spannendes manches bleek de Australiër Ryan Bayley in de finale de betere.