Paolini: ik was verslaafd

De op doping betrapte wielrenner Luca Paolini was jarenlang verslaafd aan slaappillen. Het gebruik van cocaïne was er een gevolg van. Dat zei de 39-jarige Paolini zondag in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. „In augustus ben ik twee weken opgenomen in een kliniek in Verona om af te kicken. Dat was een stap die ik moest zetten. Het was de grootste overwinning van mijn leven. Nu ben ik weer in het reine met mezelf.”

De renner uit de Russische ploeg Katjoesja triomfeerde dit voorjaar nog in een barre editie van de Vlaamse klassieker Gent-Wevelgem, maar beleefde een pijnlijke aftocht in de Tour de France nadat hij positief werd getest op cocaïne.

In de Italiaanse sportkrant vertelt Paolini openhartig over zijn verslaving: „Toen in 2004 mijn zwager overleed, nam ik voor het eerst slaappillen. Na een tijdje kon ik er niet meer mee stoppen, ik had die pillen nodig om de stress en de druk van het dagelijkse leven te kunnen vergeten. Aan het einde van de dag kon ik niet meer helder denken. Ik was me er niet eens van bewust waar ik mee bezig was. Half juni, tijdens de voorbereiding op de Tour, heb ik cocaïne gebruikt. Een onvergeeflijke fout.”

Het antidopingtribunaal van de internationale wielerfederatie UCI moet nog uitspraak doen in de zaak-Paolini. (ANP)