Wat wil videoproducent Zoomin.TV met muziekzender Wildhitz?

Dit jaar ging online muziekzender Wildhitz failliet. Videoproducent ZoominTV nam het over. Het doel: tv maken voor de skip-generatie.

Foto: Zoomin.TV

Vlak voor kerst worden de restanten van het vlammende logo van de ramen gehaald. Binnen staan Albert Heijn-kratten, verhuisdozen en een verdwaald green screen opgestapeld op lege bureau’s. Online muziekzender Wildhitz aan het Amsterdamse Rokin is niet meer. RTV20 BV, het bedrijf achter Wildhitz, ging begin oktober failliet.

Een deel van de in totaal achttien medewerkers verhuist nu naar het nabij gelegen pand van Zoomin.TV - de snelgroeiende online videoproducent die RTV20 BV na het faillissement opkocht. Wat wil Zoomin.TV met Wildhitz?

Videoclips voor een snappy generatie

WildHitz is - Zoomin.TV wil de activiteiten voortzetten - een online televisiekanaal dat via internet en interactieve televisie van KPN muziekvideo’s aanbiedt. Videoclips én snappy filmpjes. Want “alles moet snel” en  “jonge mensen lezen niet meer”, stelde oprichter Hans Perukel begin 2015.

Volgens het faillissementsrapport had Wildhitz bij het opstarten van de zender problemen met leveranciers.  Wie dat waren? KPN, adverteerdersnetwerk RTL Videostrip en mediabedrijf BrandDeli, bijvoorbeeld. Op het moment dat RTV20 BV na twee jaar verlies winst maakte (75.439 euro tot aan juni 2015), had het daardoor al een dusdanige schuld opgebouwd dat het niet zelfstandig verder kon. Een overname van RTV20 BV door Zoomin.TV ketste vervolgens af, waarop het bedrijf zijn faillissement aanvroeg. Een maand later kocht Zoomin.TV het failliete televisiestation alsnog.

‘Dit zag je nog nooit!’

Nooit van Zoomin.TV gehoord? Dat kan kloppen. De van oorsprong Nederlandse videoproducent richt zich met zowel entertainment, als journalistiek namelijk niet rechtstreeks op de consument, maar verspreidt de door hen geproduceerde video’s over verschillende kanalen. Denk in Nederland aan een NU.nl, Quotenet en ThePostOnline. Zoomin.TV publiceert dagelijks zo’n 400 video’s in achttien talen op websites over de hele wereld.

Volgens Jan Riemens, CEO van Zoomin.TV, ligt dat vooral aan het karakter van de video’s: “Waar veel media bang zijn iets te missen en daarom hetzelfde nieuws brengen, brengen wij de untold stories.” Riemens noemt dat dé reden dat de video’s zo vaak viraal gaan. Zo bereikte een filmpje van een kapper die met zwaarden werkt afgelopen week meer dan 213 miljoen views.

Het levert Zoomin.TV niet alleen een omzet van 35 miljoen euro op, maar zorgde er deze zomer ook voor dat het bedrijf in handen kwam van het Zweedse MTG. De beursgenoteerde uitgever betaalde 45 miljoen euro voor 51% van de aandelen. Toch gaat dat Riemens nog niet snel genoeg:

“We werken nu vooral business to business: onze video’s zijn te zien op de websites van onze uitgevers. Maar het liefst willen we zo snel mogelijk onze eigen televisiekanalen starten. We kunnen niet op onze uitgevers blijven wachten om te innoveren.”

Lean back-televisie

En laat die toekomstplannen nu eens naadloos op de strategie van Wildhitz aansluiten. “Wat Wildhitz doet, zijn wij met Zoomin.TV ook van plan: televisie maken voor de skip-generatie,” vertelt Riemens. ”We willen meerdere on- en offline 24-uurs kanalen starten die een lineair aanbod bieden, maar waaruit je de programma’s die je niet interessant vindt kunt skippen.” Contentcuratie, noemt Riemens dat:

Lean back-televisie zoals je nu op de kabel ziet, is niet meer winstgevend. Wat Wildhitz doet is wél een lean back-situatie maken, maar consumenten ook de mogelijkheid geven muziekvideo’s die ze niet leuk vinden over te slaan. Dat doet het goed bij jongeren.”

    • Redactie NRC Q