Was het vuurwerk of drugsoverlast?

Een woonblok in Drachten stortte in. Buurtbewoners speculeren over de toedracht. „Ik sta nog te trillen.”

Ravage in Drachten nadat een explosie de voor- en achtergevel van een aantal flats heeft weggeslagen. De oorzaak is nog niet bekend. Foto Michel van Bergen/ANP

Half één ’s nachts. In een zaaltje van café De Toog in Drachten zit Hellen Elzenga (34) op een barkruk, geleund tegen de muur. Zij en enkele andere bewoners zijn daar opgevangen na een grote explosie in hun appartementencomplex aan de Nachtegaalstraat, eerder op de zondagavond. Een 46-jarige bewoner raakte daarbij gewond. Hij is met brandwonden opgenomen in het Martiniziekenhuis in Groningen.

Het lijkt erop of de explosie op de onderste verdieping plaatsvond, maar dat weet de politie nog niet zeker. Ook de oorzaak van de explosie is nog onbekend. Omstanders speculeren over vuurwerk. Dat is nog niet bewezen, zegt een woordvoerder van de brandweer. „De vele dozen die buiten liggen, zijn geen vuurwerkdozen.” Maar politie en brandweer houden er wel rekening mee.

Twaalf van de bijna veertig woningen in het gebouw zijn vanmorgen vroeg ingestort, bevestigt woordvoerder Reneé Barbilion van de gemeente Smallingerland. Voor de bewoners wordt vervangende woonruimte gezocht. Zij werden vannacht geëvacueerd en brachten de nacht door bij familie, vrienden of in een door de gemeente geregeld hotel.

„Ik lag op de bank wat bij te komen van de kerstdiners”, zegt Hellen Elzenga. „Opeens hoorde ik een harde knal. Vuurwerk, dacht ik. Alles trilde.” Toen ze uit het keukenraam keek, zag ze buiten overal dozen liggen. „Ik dacht: ‘nu moet ik er echt uit’.” Ze nam alleen haar sleutels mee. „Ik dacht dat ik wel weer snel terug zou kunnen. Maar toen ik buiten stond, zag ik de enorme ravage.”

De huisraad van de hele rij woningen is naar buiten geblazen en ligt over tientallen meters verstrooid op het parkeerterrein tussen de auto’s; dozen, levensmiddelen, blikjes. In de bakstenen buitenmuren zitten grote scheuren.

Brandweerlieden in een hoogwerker inspecteren de staat van het gebouw. Tientallen buurtbewoners worden op afstand gehouden achter roodwitte linten.

Een bewoonster van de betreffende flat komt aangelopen. „Ik sta te trillen op mijn benen. Ik zat op de bank en hoorde een enorme knal.” Het was een gasexplosie, weet ze zeker. Nee, geen vuurwerk. De dozen die op straat liggen, zijn van de bewoner. „In zijn woning is het altijd een troep.” Ze kent hem. „Hij is ontspoord en aan de drugs. Ik heb de woningbouwvereniging al vaak gewaarschuwd. Maar de problemen worden ontkend.”

Er is veel drugsoverlast in de flat, zegt ze. Zelf woont ze er twaalf jaar, maar ze wil al tijden weg. „Een andere bewoner dreigde vorig jaar de gaskraan open te draaien. Intriest dit. De meeste bewoners zijn niet verzekerd.” Ze wil niet met haar naam in de krant.

Locoburgemeester Ron van der Leck (D66) van Smallingerland is naar de rampplek gekomen. Inspectie moet uitwijzen wat de oorzaak is geweest en of de omliggende panden kunnen worden gered. „Als dat zo is, gaat herstel lang duren”, zegt hij.

De politie roept getuigen op zich te melden en is op zoek naar beeldmateriaal dat door omstanders is gefilmd.

    • Karin de Mik