Waarom er geen einde komt aan het geweld in Israël

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert en scheidt elke week de feiten van de hypes.

Een man rouwt afgelopen zomer bij het lichaam van de Palestijnse peuter Ali Dawabsheh.
Een man rouwt afgelopen zomer bij het lichaam van de Palestijnse peuter Ali Dawabsheh. Foto Ammar Awad/Reuters

Het Israëlisch-Palestijnse conflict is een onsexy onderwerp geworden. En het wordt nog verder naar de achtergrond geduwd door nieuwe, nog bloediger kwesties die bovendien ons hier raken of zelfs bedreigen. Zoals de oorlog in Syrië, die de Islamitische Staat en zijn terreur heeft geproduceerd, en de vluchtelingencrisis die mede door die oorlog is veroorzaakt.

En u wilt ook wel eens lezen over iets anders dan oorlog en andere ellende, nietwaar? Bijvoorbeeld een bijlage waarom mensen geen kinderen willen (omdat baby's vies en saai zijn, niet wegens oorlog wat ik dan weer zou hebben verwacht).

Premier Netanyahu dacht in de luwte van de belangstelling de status quo van bezetting en repressie te kunnen bestendigen in plaats van lastige concessies voor een tweestatenoplossing. Hoe voorspelbaar gevaarlijk die keuze was, bleek uit de uitbraak van de messenintifadah die sinds begin september 21 Israëliërs en 135 Palestijnen het leven heeft gekost. Die haalt ook al de krant niet meer, waardoor hij voorbij lijkt, net zoals de oorlog in Jemen. Maar hij gaat gewoon door. Evenals de oorlog in Jemen.

Bezetting en repressie hebben seculier en religieus extreem rechts in de kaart gespeeld dat van Netanyahu alle ruimte krijgt tot en met in zijn ministersploeg. Ik heb haar al wel eens genoemd, onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely, die droomt van de Israëlische vlag boven de Tempelberg, of minister van Justitie Ayelet Shaked, die onder andere heeft bepleit de bevoegdheden van het Hooggerechtshof in te perken omdat de uitspraken haar niet bevielen. Veel parlementsleden gaan nog stukken verder.

Nu is Israël in alle staten over videobeelden van een bruiloft waar zwaar gewapende kolonisten niet alleen het huwelijk maar ook de moord op de Palestijnse familie-Dawabsheh vieren. Een gast steekt met een mes in op een foto van peuter Ali Dawabsheh, die afgelopen zomer levend verbrandde toen zijn huis door kolonisten werd aangestoken. Zijn ouders stierven later. Volgens de Israëlische pers waren veel van deze blije bruiloftsgangers vrienden van de vermeende daders, van wie een aantal vastzit.

Dertig van de gasten worden deze week door de politie ondervraagd, het leger wil weten hoe de uit legerarsenalen afkomstige wapens op de bruiloft konden opduiken. En talrijke politici, onder wie Netanyahu, hebben scherp veroordeeld wat er op het feest gebeurde.

Maar mijn punt is dat diezelfde politici dit soort uitwassen in de hand hebben gewerkt door jaar in jaar uit geweld tegen Palestijnen en Palestijnse eigendommen (‘gesnoeide’ olijfbomen is maar één voorbeeld) de facto te gedogen tot er dit jaar doden begonnen te vallen. En kijk eens goed naar de reactie van minister van Justitie Shaked op de beelden: „Ik betreur het dat de video is vrijgegeven. Dit is wat uiteindelijk de staat Israël schaadt.” Het is gewoon wachten op het volgende incident.