Vluchtelingen mogen toch nog zwemmen in Ede

Er is een manier gevonden om het geannuleerde zwemuitje op een later moment alsnog door te laten gaan.

Zwemmen met vluchtelingen op Eerste Kerstdag was in het water gevallen.
Zwemmen met vluchtelingen op Eerste Kerstdag was in het water gevallen. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Vluchtelingen mogen alsnog zwemmen in het Edese zwembad de Peppel. Vrijwilligers wilden het bad op Eerste Kerstdag openstellen, maar moesten die plannen op last van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om veiligheidsredenen afblazen.

Maandagmiddag hebben de zwembaddirectie, de politie, de gemeente en het COA opnieuw overlegd en nieuwe afspraken gemaakt. “Dit ook gezien de brede steun vanuit inwoners en maatschappelijke organisaties uit de Edese samenleving”, aldus de gemeente.

Veiligheid

Waarom het zwemmen met Kerst niet door kon gaan, wil het COA niet zeggen. Volgens de gemeente Ede waren er zorgen over de veiligheid, maar slaagde het COA er vanwege de kerstperiode niet meer in om de gemeente en de politie te bereiken om afspraken te maken. Besloten werd het evenement helemaal te schrappen, hoewel direct werd aangekondigd dat het op een later moment zo mogelijk zou worden ingehaald:

Twitter avatar COAnl COA Afblazen zwemactiviteit was geen lichtzinnig en eenzijdig genomen besluit. Uitstel betekent geen afstel.

Het plan om vluchtelingen uit te nodigen om te komen zwemmen, kwam volgens de gemeente Ede van een medewerker van de Peppel. Het was niet de bedoeling om zwemles te geven, maar gewoon om een uitje te organiseren. Vrijwilligers zouden helpen met het vervoer en in het zwembad, dat met Eerste Kerstdag toch gesloten zou zijn.

Omdat Nieuwjaar te kort dag is en de eerstvolgende sluitingsdag te ver weg, worden de vluchtelingen uitgenodigd tijdens de reguliere openingstijden. Het zwemmen vindt vanaf januari in kleinere groepjes, op meerdere momenten plaats.

Spanningen

De discussie rond de vluchtelingen heeft eerder al op verschillende plekken tot spanningen geleid. In Nijmegen werd een kookavond voor vluchtelingen geschrapt na bezwaren van onder meer de fractievoorzitter van de Gelderse Staten- en Eerste Kamerfractie van de PVV, Marjolein Faber. In Geldermalsen werd bijna twee weken geleden de raadszaal ontruimd nadat voor de deur rellen waren uitgebroken. De Gelderlander besloot onlangs geen reacties op berichten over vluchtelingen toe te staan op zijn website omdat het volgens de hoofdredacteur “te vaak leidde tot ordinaire beledigingen“.

Ook buiten Gelderland zijn incidenten geweest, waarbij met name de demonstratie in Steenbergen tot veel reacties leidde. In Oostknollendam werden twee auto’s in brand gestoken van de voorzitter van de lokale GroenLinksfractie, vermoedelijk vanwege zijn vluchtelingenstandpunt. Een dag later ondertekenden de voorzitters van alle Tweede Kamerfracties een brief van GroenLinksleider Jesse Klaver waarin gepleit werd voor een “debat over vluchtelingen zonder dreigementen, intimidatie en geweld”. Geert Wilders weigerde twee maanden later op Twitter nog eens afstand van geweld te nemen:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Politiek en pers kunnen de rambam krijgen. Neem zelf lekker afstand van jullie lafheid en verraad van Nederland aan de islam. Sukkels.