Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Van Gaal speelt gelijk tegen Hiddink, maar stapt niet op

United liet tegen Chelsea zien dat ‘LVG’ nog perspectief heeft in Manchester.

Louis van Gaal vanavond op Old Trafford, waar hij voor- en achteraf applaus genoot van een groot deel van het publiek.
Louis van Gaal vanavond op Old Trafford, waar hij voor- en achteraf applaus genoot van een groot deel van het publiek. Foto ANP / Peter Powell

Het bleef maandagavond 0-0 op Old Trafford in het Nederlandse onderonsje, “maar ik stap niet op”, zei Van Gaal. United liet tegen Chelsea zien dat ‘LVG’ nog perspectief heeft in Manchester.

Wayne Rooney miste in de laatste minuten een grote kans op de 1-0, een patroon dat de toch al moeilijk scorende ploeg van Van Gaal de laatste weken tot wanhoop dreef. Vier nederlagen op rij, al zeven wedstrijden zonder winst. Het was met name de eerste helft die toch voldoende aanknopingspunten bood voor een positieve wending aan het momentum van Van Gaal en zijn manschappen.

Lat en paal

Hiddink begon zonder spitsen, want allen geblesseerd, aan de wedstrijd in Manchester en probeerde vooral tegen te houden en uit de counter toe te slaan. United begon daarentegen ontketend aan de wedstrijd. Voor de rust leek een bepaalde vrijheid in de ploeg te heersen: er werd met tempo en urgentie rondgespeeld en zowaar op doel geschoten, iets wat in de laatste weken nauwelijks meer lukte.

Binnen korte tijd had United al paal en lat geraakt na inzetten van Juan Mata en Anthony Martial. Achter hen fungeerde Daley Blind niet als verdediger, maar als aanvulling op een middenveld met de teruggekeerde Bastian Schweinsetiger en Morgan Schneiderlin. Dat ging naar behoren; alle passes van de Nederlander - 41 stuks - kwamen aan in die eerste helft.

Van Gaal: hebben gevochten

Toch bleef een doelpunt uit en na rust was het Chelsea dat meer te vertellen kreeg. “We lieten ons te ver terugzakken, in de tweede helft trokken we dat wat recht”, vond Hiddink na afloop. Van Gaal zag na rust minder schoten op doel, maar wel de grootste kans voor United die door Rooney dus niet benut werd.

Vlak daarvoor leek het noodlot toe te slaan voor United toen Nemanja Matic vrij kon doorlopen op David De Gea, maar de oud-speler van Vitesse schoot hoog over de uitstekend spelende keeper heen. Ook Memphis Depay, weer uit de basis verdwenen, kon niets forceren in de vijftien minuten die hij nog mocht meedoen.

Na afloop voelde Louis van Gaal zich, ondanks het uitblijven van een vooraf cruciaal geachte overwinning, gesterkt.

“De spelers hebben gevochten vanavond, lieten zien dat ze er in geloven. Of ik bezorgd ben over mijn baan? Nee, ik heb daar geen invloed op. Maar ik heb alle vertrouwen in het bestuur, maar belangrijker nog: in mijn spelers. Als zij onder zoveel druk zo goed kunnen spelen zegt dat veel. En de meeste fans applaudisseren, de spelers hebben voor me gevochten dus de steun is er nog.”

Hiddink koestert punt

Hiddink liet na de wedstrijd aan ANP weten een punt te koesteren:

“Ik ben blij met een punt. Maar aan de andere kant hebben wij ook twee grote kansen gehad om hier drie punten mee te nemen.”

Lees het wedstrijdverslag hier terug.