Topman China Telecom gearresteerd op verdenking van corruptie

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De topman van China Telecom, Chang Xiaobing, is gearresteerd op verdenking van ‘ernstige disciplinaire overtredingen’. Dat meldt The Wall Street Journal.

Volgens de krant is de aantijging synoniem voor beschuldigingen van corruptie. Afgelopen zaterdag werd bekend dat de Chinese autoriteiten een onderzoek naar Chang hadden ingesteld, als onderdeel van een groter anti-corruptieprogramma bij staatsbedrijven.

De 58-jarige Chang staat pas sinds augustus aan het roer bij China Telecom, de op twee na grootste mobiele provider van het land. In oktober werd een voormalige bestuursvoorzitter van China’s grootste olieproducent veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar wegens corruptie. Volgens China Telecom heeft de arrestatie van de topman vooralsnog geen directe invloed op de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf.

Indase IT-sector verwacht dramatische kwartaalcijfers

Indiase IT-bedrijven zetten zich schrap voor slechte kwartaalcijfers. Volgens de Economic Times zou het gaan om de slechtste resultaten in de recente geschiedenis. De krant haalt bronnen aan die beweren dat binnen de industrie overwogen wordt om verwachtingen voor de omzetgroei van dit jaar flink naar beneden bij te stellen.

De oorzaak van de beroerde cijfers zou onder meer liggen in de overstroming in Chennai van deze maand, waardoor veel bedrijven enkele dagen gesloten waren. Ook de algemene afname van globale uitgaven in de IT-sector zou een duidelijk effect gehad hebben.

Analisten voorspellen een winstdaling van 1 tot 2 procent bij de top vijf van software-exporteurs in het land. De Indiase IT-industrie wordt op een waarde van ruim 149 miljard Amerikaanse dollars geschat en is een van de belangrijkste pijlers van de nationale economie.

China neemt verstrekkende anti-terrorismewet aan

China heeft een anti-terrorismewet aangenomen die volgens critici de overheid veel te veel macht geeft. Dat schijft de New York Times.

De wet zorgde maandenlang voor internationale ophef en leverde China onder meer kritiek op van mensenrechtenorganisaties, zakenlobbies en de Amerikaanse president Obama. Die laatste liet in maart van dit jaar weten dat de betreffende wet aangepast moest worden als Chinese bedrijven zaken wilden blijven doen met Amerikanen.

Belangrijk punt van discussie was de verplichting voor bedrijven om encryptie codes en andere gevoelige gegevensover te dragen voor officiële goedkeuring, voordat deze in gebruik genomen zouden worden. Deze eis is geschrapt, maar bedrijven zijn wel verplicht technische informatie te verschaffen en te helpen bij het ontsleutelen van informatie wanneer politie of geheime dienst hierom vragen.

Mensenrechtenorganisaties menen dat de Chinese overheid zichzelf met de wet nog meer mogelijkheden geeft om burgers te monitoren en arresteren, en informatie te eisen van bedrijven en internetdiensten. Ook internationale bedrijven die in China actief zijn, zoals Cisco, Apple en IBM, vallen onder de nieuwe wetgeving.

    • Ester Meerman