Texas, Paraguay, Yorkshire lijden onder het weer

Mondiale opwarming en/of El Niño? Grote groepen in de VS, Latijns-Amerika en Engeland hebben de gevolgen deze Kerst aan den lijve ondervonden.

Een meisje in York, Noord-Engeland speelt zondag in het water dat een woonwijk in is gelopen. Foto Oli Scarff/AFP

Verenigde Staten

Noodweer in met name met het zuiden van de Verenigde Staten heeft sinds vorige week aan een dertigtal mensen het leven gekost. Zondag kwam zeker elf mensen om het leven in de omgeving van Dallas, Texas, door een reeks tornado’s. Daken werden van huizen gerukt, elektriciteitspalen geknakt en auto's van wegen af geblazen. Het zwaarst werd de regio Garland getroffen, ten noordoosten van Dallas. De autoriteiten waarschuwden voor nog meer zware wervelwinden, en ook voor sneeuwstormen. Veel vluchten zijn gecanceld. Het noodweer, ongewoon hevig voor de tijd van het jaar, houdt al dagen aan. Woensdag raasden al meer dan twintig tornado's door het zuidoosten van de VS. Ook viel er veel regen, waardoor overstromingen ontstonden. (Reuters)

Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika zijn zaterdag meer dan honderdduizend mensen geëvacueerd in het grensgebied van Paraguay, Uruguay, Brazilië en Argentinië na overstromingen. Volgens lokale media zijn zeker acht mensen omgekomen. Vooral Paraguay is zwaar getroffen. Daar moesten 90.000 mensen in de omgeving van de hoofdstad Asunción hun huizen verlaten. Veel arme families leven in zeer eenvoudige hutten langs de oevers van de Rio Paraguay. In Asunción en zeven regio’s in het land is de noodtoestand uitgeroepen. In het noorden van Argentinië zijn ongeveer 20.000 mensen geëvacueerd. De gouverneur van de regio Corrientes ziet niet gauw verbetering. „We hebben zeer moeilijke maanden voor ons, de consequenties [van El Niño] zullen zeer heftig zijn”. (Reuters)

Engeland

De Britse premier Cameron heeft hulptroepen naar de gebieden in Noord-Engeland gestuurd die opnieuw worden bedreigd door overstromingen na hevige regenval. De militairen gaan dammen opwerpen langs de rivieren die buiten hun oevers treden. Zo’n 10.000 mensen zitten zonder stroom. Cameron noemde de overstromingen „zeer ernstig”. Stormvloedkeringen, permanente en tijdelijke, hebben erger voorkomen, maar gebleken is ook dat sommige niet sterk genoeg waren. Ruim 3.500 mensen moeten uit hun huis. Zaterdag werden al honderden mensen geëvacueerd in de graafschappen Yorkshire en Lancashire. De regen houdt aan. De weerdienst heeft voor honderden plaatsen in Engeland en Wales gewaarschuwd voor overstromingen. (BBC)