Telstarspeler twee jaar geschorst om doping

Kevin van Essen werd in mei positief bevonden op het maskeringsmiddel furosemide.

Een teleurgestelde fan van Telstar.
Een teleurgestelde fan van Telstar. Foto Olaf Kraak

Telstarspeler Kevin van Essen is door de KNVB twee jaar geschorst vanwege dopinggebruik. De voetballer is volgens de KNVB positief getest op het maskeringsmiddel furosemide tijdens een wedstrijd in mei.

Na afloop van de wedstrijd Telstar - Helmond Sport (4-0) op 8 mei leverde Van Essen een positieve plas in. Ook de contra-expertise liet zien dat het middel, dat op de dopinglijst van de wereldwijde dopingautoriteit WADA staat, aanwezig was in het lichaam van de middenvelder. Van Essen had een maximale schorsing van 4 jaar kunnen krijgen.

De speler zelf heeft nog geen reactie gegeven. Op de site laat zijn club weten dat het de straf “buitenproportioneel” vindt en diep teleurgesteld is. De club schrijft dat Van Essen “onzorgvuldig is geweest”. Van Essen heeft in verklaringen aan de KNVB altijd gezegd per ongeluk met furosemide vervuilde vitaminetabletten te hebben ingenomen.

Ook De Boer, Davids, Stam wel eens geschorst

Het was de eerste dopingzaak voor de gespecialiseerde tuchtcommissie doping van de KNVB sinds de oprichting in 2012. Positieve dopingcontroles zijn zeldzaam in het voetbal, al was Van Essen zeker niet de eerste. Grote namen als Frank de Boer, Jaap Stam en Edgar Davids zijn tijdelijk geschorst geweest vanwege het gebruik van de spierversterker nandrolon. Nadat zij in beroep gingen kregen ze verkorte straffen.

In het Nederlandse profvoetbal werden eerder Purrel Fränkel wegens marihuana en Maikel Aerts vanwege het gebruik van cocaïne geschorst. Vorig jaar leverde onderzoek van NRC een onthulling op over het kampioenselftal van amateurclub Spakenburg. Spelers van het team dat in het seizoen 2011/2012 kampioen werd van de hoogste amateurklasse zouden geregeld Crack V3 hebben genomen, met daarin de verboden stof methylhexanamine.

De KNVB stelt jaarlijks honderd dopingcontroles uit te voeren in het Nederlandse profvoetbal. Ook de Dopingautoriteit verricht controles op voetballers rondom wedstrijden die zijn georganiseerd door de Nederlandse voetbalbond.