‘Tientallen’ potentiële kopers voor V&D en La Place; winkels nog twee maanden open

Er hebben zich tientallen mogelijke kopers gemeld voor V&D, de noodlijdende warenhuisketen die vorige week uitstel van betaling kreeg. Dat hebben de bewindvoerders van V&D donderdag bekendgemaakt.

De belangstellenden zouden interesse hebben in het hele bedrijf of in onderdelen ervan. V&D telt 62 filialen en een webshop. Restaurantketen La Place, onderdeel van de warenhuisketen, heeft 120 vestigingen, waarvan de helft in V&D-winkels is gevestigd. In 2014 maakte V&D 49 miljoen euro verlies op een omzet van 604 miljoen euro. La Place is wél winstgevend. Bij V&D en La Place werken in totaal zo’n 10.000 mensen.

De komende weken zullen de bewindvoerders gesprekken voeren met een aantal potentiële kopers. Naar verwachting wordt in de loop van januari duidelijk of, en zo ja in welke vorm V&D en La Place een doorstart kunnen maken. De bewindvoerders streven ernaar de winkels en de La Place-restaurants nog bijna twee maanden open te houden. Hierdoor vergroten de overlevingskansen van V&D. Een bedrijf in surseance heeft meer kans op een succesvolle doorstart als er gewoon wordt doorgewerkt. Onduidelijk is waar het geld vandaan komt dat nodig is om de komende periode te overbruggen.

V&D kampte al langer met financiële problemen. Eerder dit jaar was een reddingsplan in opgetuigd. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie van eigenaar Sun Capital moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen.

Door het warme najaar bleef de wintercollectie van V&D echter in de rekken hangen. Ook in december bleven de verkopen achter. Daardoor liepen de tekorten bij het al jaren verlieslatende bedrijf verder op. Sun Capital besloot daarop de stekker eruit te trekken. (ANP)