Beatles op Spotify: ‘Come together’ staat op 1

Ze bestaan al 45 jaar niet meer, maar deze Kerst waren ze weer even nieuw – en scoorden meteen een enorme hit: The Beatles. Donderdag 24 december verschenen dertien studioalbums en vier verzamelalbums van de beroemdste aller popbands voor het eerst op Spotify, Apple Music en zeven andere streamingdiensten die muziek aanbieden.

Het populairste nummer van Fab Four op Spotify, zowel in Nederland als wereldwijd tot nu toe is Come together. Internationaal staan op 2 en 3 Here comes the sun en Hey Jude. In Nederland zijn dat respectievelijk Let it be en Hey Jude.

In totaal werden de nummers van The Beatles al in hun eerste twee dagen op Spotify zo’n 50 miljoen keer beluisterd, meldt de streamingdienst.

Volgens Spotify stonden de eerste dag na de release van de Beatlesalbums op Spotify 25 nummers van de groep in de top-200 van meest beluisterde nummers. Zondag had de Britse band al ruim 1,3 miljoen volgers op Spotify.

Er waren opvallend veel jongeren bij: 65 procent van de Beatles-luisteraars op Spotify is jonger dan 34 jaar, aldus cijfers van Spotify.

De muziek van de Beatles ontbrak lang op streamingdiensten als Spotify, omdat de platenmaatschappijen die de rechten bezitten, de muziek van The Beatles niet zomaar wilden vrij geven. Op iTunes zijn de albums van The Beatles pas sinds 2010 te koop.

Volgens de Statistic Brain Research Institute hebben The Beatles in totaal wereldwijd 2,3 miljard albums verkocht. (NRC)