Dit is een artikel uit het NRC-archief

Schaatsen

Schaatser Bob de Jong stopt na NK afstanden

Hij verwacht zich niet te kwalificeren voor de WK afstanden. Zo komt er na 20 jaar een einde aan zijn carrière.

Bob de Jong tijdens zijn gouden race op de 10 kilometer tijdens de Winterspelen in Turijn in 2006.
Bob de Jong tijdens zijn gouden race op de 10 kilometer tijdens de Winterspelen in Turijn in 2006. Foto Robert Vos

Schaatser Bob de Jong heeft aangekondigd te stoppen na het NK afstanden. Dinsdag schaatst hij zijn laatste officiële wedstrijd op de 10 kilometer in Thialf in Heerenveen.

Twitter avatar DeJongBob Bob de Jong Nog èèn keer het mentale gevecht met de 10km aangaan: https://t.co/csYgP2XY55 #kpnnk #podium

Tijdens de wedstrijd wil hij nog één keer “een strakke 10 km neerleggen”, zo schrijft hij in een verklaring op zijn website. Aan het begin van het seizoen had De Jong al aangekondigd dat hij na dit seizoen zou stoppen. Hij wilde zich dit jaar plaatsen voor de WK afstanden, die in het voorjaar in Rusland worden gereden, maar slaagde daar niet in op de 5 km. Hijzelf acht de kans op kwalificatie op de 10 km klein:

“Gezien het hoge niveau op de 10 km moet er een klein wonder nodig zijn om mijzelf in de WK ploeg te rijden na mijn 5 km van afgelopen zondag. [...] Diepgaan is niet het probleem, maar mijn rugblessure wel.”

Lees ook de special die in 2014 online kwam over Bob de Jong: De eigenwijze antiheld

31 medailles

De Jong debuteerde twintig jaar geleden op de Nederlands Kampioenschappen schaatsen 1995 met een bronzen medaille op de langste schaatsafstand. Het zou de eerste zijn van 31 schaatsmedailles op de NK, nog altijd een record.

De 10 kilometer zou, samen met de 5 km, altijd de specialiteit van De Jong blijven. Hoogtepunt uit De Jong’s carrière was de gouden medaille die hij behaalde op de 10 km tijdens de Olympische Winterspelen in 2006 in Turijn. Hij won nog eens een zilveren en twee bronzen olympische medailles, naast zeven wereldtitels.