Roep om hoorzitting Indonesië

De Tweede Kamer moet een hoorzitting houden over het Nederlandse optreden in de voormalige kolonie Indonesië na de Tweede Wereldoorlog. Dat vinden D66 en SP. Zij hopen dat de discussie leidt tot een groot onderzoek naar de zogenoemde politionele acties tegen onafhankelijkheidsstrijders. Tot dusver wil het kabinet daaraan geen steun verlenen, klagen de twee oppositiepartijen zondag. Een hoorzitting zou deze patstelling kunnen doorbreken. Experts kunnen dan vertellen hoe zij tegen een onderzoek aankijken. „Om de paar maanden komen er nieuwe feiten boven tafel. Steeds duidelijker wordt dat het geweld destijds structureel van aard was”, aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. „Er is haast bij, nu zijn er nog levende getuigen”, stelt Harry van Bommel van de SP. Directeur Gert Oostindie van het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde juicht een groot onderzoek toe. „Ik pleit daar al drie jaar voor”, zegt Oostindie in een reactie. Hij stelt dat er zowel onderzoek moet worden gedaan naar geweld van de Nederlandse krijgsmacht als naar Indonesisch geweld. Oostindie denkt dat het aantal oorlogsmisdaden dat Nederlanders hebben begaan in de tienduizenden loopt. (ANP)