Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Premier Irak: IS wordt in 2016 definitief verslagen

Volgens premier al-Ababi moet de herovering van Mosul “de fatale en beslissende klap” voor IS zijn.

Iraakse regeringstroepen betreden het overheidscomplex in de stad Ramadi, nadat de stad was heroverd op IS.
Iraakse regeringstroepen betreden het overheidscomplex in de stad Ramadi, nadat de stad was heroverd op IS. Foto Osama Sami/AP

Islamitische Staat (IS) zal in 2016 definitief worden verslagen. Dat heeft de Iraakse premier Haider al-Ababi gezegd in een speech op staatstelevisie. Al-Ababi deed zijn uitspraak nadat Iraakse troepen maandagochtend de Iraakse stad Ramadi in de provincie Anbar hadden heroverd op de terreurgroep.

Volgens de premier wordt 2016 “het jaar van de grote en definitieve overwinning, wanneer de aanwezigheid van Daesh in Irak zal worden beëindigd”, zo schrijft Reuters. Mosul, de grootste Iraakse stad die onder controle is van IS, zal de volgende stad zijn die wordt bevrijd, aldus al-Ababi:

“Dat wordt de fatale en beslissende klap.”

Ramadi is volgens de premier weer volledig in handen van het Iraakse leger. De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter heeft de Iraakse overheid gefeliciteerd met hun overwinning. Persbureau AP schrijft op basis van de Iraakse generaal Ismail al-Mahlawi, hoofd van militaire operaties in Anbar, dat de overheidsgebouwen weer in handen zijn van de regeringstroepen, maar dat er zich nog steeds IS-strijders in de stad bevinden die zich hebben ingegraven.

Meer Iraaks succes

Irak heeft recentelijk meer successen geboekt in de strijd tegen IS. Zo werd in maart de stad Tikrit heroverd. In november versloegen Yezidische en Koerdische milities met behulp van Amerikaanse luchtsteun IS in Sinjar. Maandag schreef correspondent Gert van Langendonck dat IS in de loop van 2015 14 procent van zijn grondgebied in Syrië en Irak heeft verloren:

“De veronderstelde herovering van Ramadi suggereert dat IS verzwakt is, onder meer door intensieve luchtaanvallen door voornamelijk de Verenigde Staten. IS-leider Al-Baghdadi heeft dat voor het eerst ook toegegeven in een audioboodschap die zaterdag werd vrijgegeven.”

Ramadi, dat sinds november was omsingeld door Iraakse militairen, werd in mei na een lange strijd door IS veroverd toen de terreurbeweging regeringstroepen wist te verrassen met zelfmoordaanslagen. De stad is belangrijk vanwege de strategische ligging. Mosul, een belangrijke oliestad, werd in 2014 al door IS ingenomen.

Beweeg met je muis over deze kaart en over de icoontjes voor meer informatie: