Deel Kamer wil Indonesiëzitting

De Tweede Kamer moet een hoorzitting houden over het Nederlandse optreden in de voormalige kolonie Indonesië na de Tweede Wereldoorlog. Dat vinden D66 en SP. Zij hopen dat de discussie leidt tot een groot onderzoek naar de zogenoemde politionele acties tegen onafhankelijkheidsstrijders. Tot dusver wil het kabinet geen steun verlenen aan een onderzoek. Een hoorzitting zou deze patstelling kunnen doorbreken. Experts kunnen dan vertellen hoe zij tegen een onderzoek aankijken. „Steeds duidelijker wordt dat het geweld destijds structureel van aard was en niet incidenteel”, aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Volgens Harry van Bommel (SP) is er haast bij een hoorzitting, omdat er nu nog levende getuigen zijn. Het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITVL) juicht een groot onderzoek toe. (ANP)