Politie in Chicago doodt 19-jarige zwarte jongen – en zwarte vrouw die hulp verleende

De politie in Chicago heeft zondag een 55-jarige zwarte vrouw en een 19-jarige zwarte jongen doodgeschoten. Volgens de politie werd de vrouw „per ongeluk” getroffen. De politie heeft spijt betuigd aan „familie en vrienden” van de vrouw. Burgemeester Rahm Emanuel heeft onderzoek gelast.

„Elke keer dat een agent geweld gebruikt, verdienen inwoners een antwoord”, liet hij weten.

Het incident verhoogt de druk op Emanuel, die verantwoordelijk is voor de politie. Begin deze maand ontsloeg hij de politiechef van de stad, nadat een agent met zestien schoten een einde had gemaakt aan het leven van de 17-jarige Laquan McDonald, terwijl die al neergeschoten op de grond lag. Dat leidde tot een week van demonstraties en beschuldigingen dat de politie in Chicago racistisch is en te veel fouten maakt. Dit jaar zijn al 22 mensen in Chicago door de politie doodgeschoten. Twee van hen droegen zelf geen wapen. De helft van de doden was zwart.

Dit keer reageerde de politie op een melding van huiselijk geweld in het appartement boven dat van de 55-jarige vrouw. Daar zou een 19-jarige jongen zijn vader hebben bedreigd met een aluminium knuppel. Volgens de politie werd de Amerikaan neergeschoten omdat hij zich „erg agressief” gedroeg. De vrouw zou volgens haar familie door de bovenbuurman zijn gevraagd de wacht te houden tot de politie arriveerde. (NRC)