Politie: Brabant produceert voor een miljard aan wiet

In de provincie staan ongeveer zesduizend kwekerijen die jaarlijks zo’n 340 ton wiet produceren.

Archiefbeeld van een wietkwekerij in Made met 65.000 planten.
Archiefbeeld van een wietkwekerij in Made met 65.000 planten. Foto Robert van den Berge / ANP

In Noord-Brabant staan tussen 5.500 en 6.800 wietkwekerijen, met daarin 1,4 tot 1,75 miljoen planten. De 340 ton cannabis die ze jaarlijks oogsten levert een omzet op van ongeveer een miljard euro. Dat heeft de politie gezegd in een thema-uitzending van het Omroep Brabant-programma Bureau Brabant. Een belangrijk deel zou voor de export bedoeld zijn: “Zoveel wiet krijgen alle Brabanders lang niet opgerookt.”

Volgens de politie wordt 80 tot 90 procent van de Nederlandse wiet verkocht in het buitenland - voornamelijk Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Scandinavië. Het beheer zou vaak in handen zijn van “misdaadondernemingen” die meerdere kwekerijen bezitten. Het is overigens de vraag in hoeverre de exportcijfers kloppen, zeiden experts in april tegen NRC. Betrouwbare statistieken over de Nederlandse wietmarkt bestaan niet.

Hoewel in Brabant veel drugs geproduceerd worden, is de provincie bepaald niet de enige waar wietplantjes groeien. “Hennepkwekerijen komen in elke Nederlandse woonplaats voor”, aldus de politie.

Eind november pleitte een werkgroep van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een rapport voor regulering van de wietteelt. De werkgroep zei een einde te willen aan de politieke impasse die rond cannabis is ontstaan. Door het gedoogbeleid wordt de verkoop niet bestraft, mits er wordt voldaan aan voorwaarden. De teelt is echter nog altijd illegaal. De VNG-werkgroep was van mening dat morele argumenten een te grote rol spelen in het debat, terwijl de fundamentele problemen die cannabis veroorzaakt onvoldoende worden aangepakt.