Nieuwe CAO bereikt voor supermarktmedewerkers

Vakbond FNV gaat niet akkoord met de nieuwe CAO en sluit niet uit dat er acties zullen volgen.

Foto Olaf Kraak / ANP

Na bijna drie jaar onderhandelen is er een akkoord gesloten voor een nieuwe CAO voor supermarktmedewerkers. Dat heeft vakbond CNV maandag bekend gemaakt. In de nieuwe CAO is een loonsverhoging van in totaal 5 procent opgenomen. Ook gaat de leeftijd waarop werknemers het salaris van een volwassene krijgen van 23 naar 22 jaar. De nieuwe CAO is met terugwerkende kracht geldig vanaf april 2013 tot met maart 2017.

Vakbond FNV gaat niet akkoord met de nieuwe CAO. De bond zal in overleg met haar leden beslissen wat de vervolgstappen zijn. Acties zijn daarbij niet uitgesloten. Volgens FNV is het aanbod van de werkgevers te laag. Vooral voor jongeren zou de nieuwe CAO niet gunstig zijn.

In de nieuwe CAO komen toeslagen voor werknemers die ‘s avonds en op zaterdag werken te vervallen. Alleen op zondag krijgen supermarktmedewerkers nog extra betaald. Dit moet er volgens de CNV voor zorgen dat supermarkten minder ‘kleine’ contracten sluiten. Veel supermarkten huurden werknemers in voor minder dan 12 uur per maand, omdat die al geen toeslag kregen voor werk in de avonduren. Supermarkten hebben toegezegd om voor het eind van de CAO-periode 1000 extra banen met een langere contractduur te creëren.

Vakbond FNV stapte eerder deze maand uit de onderhandelingen. De vakbond wilde niet akkoord gaan met afschaffing van de toeslagen, omdat die niet gecompenseerd zouden worden met een kleine loonsverhoging. FNV-bestuurder Frans de Beer legt uit:

“Wij zijn uit de onderhandelingen gestapt omdat we het aanbodvan de werkgevers te laag vonden. Zij boden een loonsverhoging van 5 procent, dus 1,25 procent per jaar. Maar daarvoor zouden dan wel veel toeslagen moeten worden afgeschaft. Vooral het verdwijnen van de toeslag op zaterdag was ons een brug te ver.”

CNV wil de nieuwe CAO niet alleen aan haar leden voorleggen, maar ook de mening van andere supermarktmedewerkers horen. Volgens CNV-bestuurder Michiel Wallaard kan er zo een breder draagvlak gevonden worden voor het akkoord.

“Een paar duizend supermarktmedewerkers zijn lid van een vakbond. In totaal is dat 5 à 10 procent van het personeel. Dat zijn er relatief weinig, daarom leggen we de CAO ook voor aan andere medewerkers. Juridisch gezien is de nieuwe CAO al geldig, maar we willen graag dat de CAO door alle supermarktmedewerkers ondersteund wordt.”

In totaal werken er 260.000 mensen bij meer dan 4.400 bedrijven. Driekwart van hen is jonger dan 23.