Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Nieuw succes tegen IS: Iraaks leger claimt herovering Ramadi

Bagdad claimt herovering stad Ramadi op militanten van Islamitische Staat. De terreurgroep verliest terrein.

Rook stijgt op boven stellingen van IS in Ramadi na luchtaanvallen van de Amerikaanse coalitie tegen IS. Foto AP
Rook stijgt op boven stellingen van IS in Ramadi na luchtaanvallen van de Amerikaanse coalitie tegen IS. Foto AP

De Iraakse regering zegt dat ze de strategisch belangrijke stad Ramadi heeft heroverd op de militanten van Islamitische Staat (IS). Deze maandagochtend werd de zwarte IS-vlag op het centrale regeringsgebouw van Ramadi neergehaald en vervangen door een Iraakse, zo meldde de staatstelevisie.

Hoewel het nog onduidelijk is of het leger daadwerkelijk de volledige controle heeft over de stad, is het offensief een belangrijke stap in de strijd tegen IS. Recentelijk boekte Irak al enkele belangrijke successen tegen de groep. In maart werd de grote stad Tikrit heroverd. En in november heroverden Koerdische en Yezidische milities met Amerikaanse luchtsteun Sinjar.

Ramadi, de hoofdstad van de sunnitische provincie Anbar, werd in mei dit jaar onder de voet gelopen door IS. Regeringstroepen werden toen verrast door zelfmoordbomaanslagen, waarvan sommige werden uitgevoerd door leden van sunnitische stammen die aanvankelijk nog aan de kant van de regering stonden. Voor de Iraakse regering was het verlies van Ramadi (circa half miljoen inwoners) de tweede vernederende nederlaag, na de val van oliestad Mosul in 2014.

Beweeg met je muis over deze kaart van IHS Inc en over de icoontjes voor meer informatie

De veronderstelde herovering van Ramadi suggereert dat IS verzwakt is, onder meer door intensieve luchtaanvallen door voornamelijk de Verenigde Staten. IS-leider Al-Baghdadi heeft dat voor het eerst ook toegegeven in een audioboodschap die zaterdag werd vrijgegeven. Al-Baghdadi zei in de 24 minuten durende boodschap dat „Islamitische Staat is verdreven uit gebieden die het tevoren controleerde” en dat „het punt is bereikt waarop de vijanden van de Islamitische Staat denken dat zij ons verslagen en uitgeroeid hebben”.

Tegelijkertijd zei hij dat het goed gaat met zijn strijdgroep. „Hoe intenser de oorlog tegen IS wordt hoe puurder en sterker hij wordt”, aldus Al-Baghdadi.

Volgens de Amerikaanse denktank IHS heeft IS in de loop van 2015 14 procent van zijn grondgebied in Irak en Syrië verloren. Al-Baghdadi's boodschap zou een teken kunnen zijn dat de IS-troepen aanmoediging nodig hadden na alle recente tegenslagen.

Ramadi wordt sinds november omsingeld door Iraakse regeringstroepen. Hun opmars werd tegengehouden door bermbommen die IS overal had neergelegd.

Geen schoten meer

De Iraakse elitetroepen hebben steun gekregen van Amerikaanse bombardementen, alsook van de shi’itische milities die steun krijgen van Iran. Dat laatste werd lang ontkend: Washington wil niet geassocieerd worden met de shi’itische milities en de wraakacties die zij zouden kunnen nemen op de sunnitische bevolking in Anbar.

Hoe beslissend de val van Ramadi is, moet nog blijken. Een plaatselijk bevelhebber zei maandagochtend tegen persbureau AP dat de regeringstroepen de regeringsgebouwen nog niet waren binnengevallen. Men wilde eerst nagaan of IS daar geen boobytraps had achtergelaten. Wel wordt er sinds acht uur niet meer geschoten vanuit de oude regeringsgebouwen.

De controle over het regeringscomplex is cruciaal, zei de Iraakse legerwoordvoerder Sabah al-Numani.

„Het betekent dat zij verslagen zijn in Ramadi. Daarna is het een kwestie van hier en daar in de stad kleine verzetshaarden opruimen.”

Lees ook: Vier vragen over hoe IS werkt en Blauwdruk van het kalifaat was in 2014 klaar