Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Nederlandse topper op WK darts: Van Gerwen tegen Van Barneveld

Michael van Gerwen
Michael van Gerwen foto KOEN VAN WEEL/ANP

Met groot machtsvertoon heeft Michael van Gerwen zondagavond in Londen de achtste finales van het WK darts bereikt. De Brabander versloeg Darren Webster, de Engelsman die zijn bijnaam van ‘Demolition Man’ geen moment kon waarmaken (4-0).

De nummer één van de wereldranglijst oogde getergd na zijn tegenvallende optreden in de eerste ronde tegen René Eidams. ‘Mighty Mike’ had zelfs een vijfde set nodig om de Duitse qualifier te verslaan (3-2).

Van Gerwen liet tegen Webster wel zien waarom hij de grote favoriet voor de eindzege is. Hij schitterde met een gemiddelde van ruim 109 punten over drie pijlen. Hij verloor slechts één van de dertien legs.

Van Gerwen blikte na zijn indrukwekkende optreden direct vooruit naar zijn volgende duel, dinsdag, in de achtste finales met Raymond van Barneveld. „Deze wedstrijd geeft mij heel veel vertrouwen”, merkte hij op. „Ik denk dat van Barneveld deze wedstrijd van mij ook heeft gezien. Ik ga die wedstrijd met veel vertrouwen in.”

Vijfvoudig wereldkampioen Van Barneveld had het beduidend lastiger dan Van Gerwen. Hij versloeg in de tweede ronde de Brit Stephen Bunting met 4-3. Van Barneveld ontsnapte tijdens een spannend duel aan uitschakeling. „Dit was één van de vreemdste wedstrijden uit mijn loopbaan”, zei de vroegere postbode die onlangs opa is geworden. „Ik dacht ook steeds aan mijn kleinzoon. Doe het dan voor hem, dacht ik. Ik had iets meer geluk dan Stephen. Een paar smerige finishes, daarom heb ik gewonnen.”

Vincent van der Voort en Benito van de Pas bereikten eveneens de laatste zestien van het WK. Van der Voort versloeg de Australiër Kyle Anderson (4-2). Van de Pas nam met dezelfde cijfers afstand van de Belg Dimitri Van den Bergh.

Jelle Klaassen kan dinsdag als vijfde en laatste Nederlander de achtste finales bereiken. Hij treft Mervyn King uit Engeland. (ANP)