Meestrijden met IS? Nee, sorry, ik kijk liever Netflix

Islamitische Twitteraars reageren bijdehand op een oproep van de leider van IS

Foto AFP

Tijdens een toespraak op Tweede Kerstdag riep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi alle moslims op om deel te nemen aan de strijd van IS. Maar die bleken daar helemaal geen zin in te hebben. Op Twitter lieten moslims weten dat ze wel wat beters te doen hadden dan naar Syrië en Irak te vertrekken. Netflix kijken, bijvoorbeeld, of een taart bakken. En als je aan het vechten bent voor IS, hoe kun je dan de nieuwe Star Wars-film zien?

De toespraak van Al-Baghdadi is zijn eerste openbare uiting in zeven maanden. In zijn boodschap, die als 23 minuten durend audiobestand via internet verspreid is, zegt hij dat het goed gaat met zijn zelfbenoemde kalifaat. Ondanks de luchtaanvallen tegen zijn terreurgroep zegt Al-Baghdadi dat IS steeds groter en sterker wordt. Maar op de hulp van deze islamitische Twitteraars hoeft de IS-leider in elk geval niet te rekenen.

Bovendien is vechten voor IS waarschijnlijk ook niet bevorderlijk voor je schoolresultaten. Deze studenten besluiten daarom om toch maar niet af te reizen naar het ‘kalifaat’.

https://twitter.com/svbhi/status/680807383535382528

En als de metro niet rijdt, tja, hoe kom je dan überhaupt in Syrië terecht?