Loek Hermans toch geen burgemeester Zutphen

De VVD’er zou bij lokale politieke partijen onvoldoende draagvlak zien voor zijn benoeming.

Loek Hermans wordt toch geen waarnemend burgemeester van Zutphen.
Loek Hermans wordt toch geen waarnemend burgemeester van Zutphen. Foto Bart Maat/ANP

Loek Hermans wordt toch geen waarnemend burgemeester van de Gelderse plaats Zutphen. Dat heeft de VVD-politicus maandag laten weten aan commissaris van de koning Clemens Cornielje van de provincie Gelderland. De politicus is van mening dat het benodigde draagvlak ontbreekt bij de politieke partijen in de stad, meldt de gemeente.

Vorige week werd bekend dat Loek Hermans vanaf 1 februari voor een periode van circa negen maanden de aftredende burgemeester Arnold Gerritsen (D66) zou opvolgen. Op die manier moest de gemeente genoeg tijd krijgen om te zoeken naar een permanent bestuurder van de stad.

Benoeming komt “te vroeg”

Onder de lokale fractievoorzitters was vorige week nog unanieme steun voor de benoeming van Hermans. Maandag werd echter duidelijk dat de politici bij nader inzien toch van mening zijn dat “dit niet het goede moment is”.

In Zutphen was onrust ontstaan over Hermans, die onlangs terugtrad als voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de VVD. Honderden mensen tekenden een online petitie die pleitte voor “een burgemeester van onbesproken gedrag”. De Zutphense fractievoorzitters benadrukken dat zij niet twijfelen “aan de bestuurlijke kwaliteiten en de integriteit van de heer Hermans”.

Meavita

Hermans trad vorige maand terug na de publicatie van een rapport over wanbeleid bij zorgconglomeraat Meavita, dat in 2009 failliet ging. De conclusies van de Ondernemingskamer brachten Hermans in grote verlegenheid omdat hij destijds voorzitter van de de Raad van Commissarissen van Meavita was.

Cornielje gaat in januari op zoek naar een andere tijdelijke bestuurder van de stad.