Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: Van Gaals United leeft op tegen Hiddink, maar wint niet

Het tweede duel van Guus Hiddink als interim-coach van Chelsea kan het laatste betekenen voor Louis van Gaal bij Manchester United. The Red Devils verloren de laatste vier duels en alleen winst vanavond voor eigen publiek tegen de regerend landskampioen lijkt 'LVG' te kunnen redden.

En daarmee sluiten we af

Het was een enerverende avond die voorgeschoteld werd op Old Trafford, en dat terwijl er geen doelpunt te bekennen was. De elementen Hiddink en Van Gaal zorgden voor het Nederlandse element, de spanning werd in overdaad geserveerd door United en Louis van Gaal. Tót de aftrap; toen werd duidelijk dat het ontslag van de trainer nog niet zo nodig hoeft te zijn. To be continued...

Het liveverslag van de wedstrijd is hieronder terug te lezen, inclusief vele video's van markante momenten uit het duel. Het nieuwsbericht over United-Chelsea vindt u hier.

Bedankt voor uw aandacht en graag tot ziens op nrc.nl.

Schmeichel en Ferdinand akkoord

United-iconen Peter Schmeichel en Rio Ferdinand zijn eensgezind over hoeveel en hoe snel het fris spelende United aan goodwill kan winnen, of heeft gewonnen.

Twitter avatar Pschmeichel1 Peter Schmeichel Correct! @rioferdy5 hit the nail saying the fans were applauding LVG for playing the way @ManUtd fans wants the team to play!

Reactie Louis van Gaal

De volledige reactie van de trainer van Man United:

"I shall not resign." Louis van Gaal insists he will not to leave and is intent on "fulfilling" his #MUFC contract. https://t.co/zpzgMmpnk8

— BT Sport Football (@btsportfootball) 28 december 2015

Twitter avatar ianherbs ian herbert LVG's talk convoluted as usual. Basically saying board and players both support him, only AZ Alkamar have been so supportive as #mufc

Reacties Rooney en uitblinker De Gea

"We laten onszelf in de steek", vindt Wayne Rooney. Maar als United blijft vechten en de spelers bij elkaar blijven, komt het goed, meent De Gea:

"We'd be letting ourselves down if we didn't go onto that pitch and give our all!" @WayneRooney on LVG. #MUFC https://t.co/sicLNbisyE

— BT Sport Football (@btsportfootball) 28 december 2015


Hiddink mag, hoeft niet

En voor Guus Hiddink dan? Hij staat kort boven de degradatiestreep, is kansloos voor prolongatie van de landstitel en zal met zijn spelersmateriaal ongetwijfeld gaan stijgen op de ranglijst. En of dat nu soepeltjes of moeizaam verloopt: wat doet het ertoe? Het kan alleen maar beter ten opzichte van hoe Chelsea er voor stond toen hij het overnam van José Mourinho maar daar moet nog het nodige voor gebeuren:

Twitter avatar Squawka Squawka Football Chelsea in the Premier League this season: August = 1 win September = 1 win October = 1 win November = 1 win December = 1 win Consistency.

Hiddink kan anderzijds nog wel de FA Cup winnen, zeker gezien de eerstvolgende tegenstander in dat toernooi Scunthorpe United is: een tweede divisionist die op bezoek mag bij Chelsea. En dan is er natuurlijk nog de tweede ronde in de Champions League tegen Paris S-G.

Wat is het perspectief voor Van Gaal?

Het verdict: als United het tempo en de energie in het spel kan houden dat het vanavond (eindelijk) liet zien, dan moeten alleen de doelpunten nog gaan vallen. Is de druk op Louis van Gaal na vanavond nog zo hoog als voor de aftrap tegen Chelsea? Neen. De spelers lieten zien voor hun manager en fans te willen vechten, en diezelfde fans steunen grotendeels nog steeds diezelfde manager.

Voor Van Gaal volgt op 2 januari weer een thuiswedstrijd, dan tegen Swansea City dat zonder manager zit en van de laatste zes duels maar één keer won. Een week later wéér thuis tegen eerste divisionist Sheffield United voor de beker. Ideale tegenstanders om het momentum definitief een positieve wending te geven.

Hiddink: geen spitsen dus gelukkig met een punt

Guus Hiddink was kort van stof en mocht niet klagen, vond hij.

"Gezien de omstandigheden - al onze spitsen zijn geblesseerd - ben ik tevreden met een punt. Al misten we wel een open kans op de winst, over het algemeen ben ik gelukkig met het resultaat vanavond. Voor rust zakten we erg ver terug, in de tweede helft hebben we dat wat rechtgetrokken."

Van Gaal tevreden, niet bezorgd

Louis van Gaal was na de wedstrijd een stuk meer opgetogen dan eergisteren na de vierde nederlaag op rij.

"We probeerden nu geluk af te dwingen, hadden veel de bal. Maar het geluk lachte ons uiteindelijk nog niet toe: twee keer op het houtwerk geschoten, misschien twee penalty's moeten hebben [Willian maakte hands in het strafschopgebied, red.] maar ik ben tevreden. De spelers hebben voor me gevochten vanavond, lieten zien dat ze er in geloven. Of ik bezorgd ben over mijn baan? Nee, ik heb daar geen invloed op. Maar ik heb alle vertrouwen in het bestuur, en belangrijker nog: in mijn spelers. Als zij onder zoveel druk zo goed kunnen spelen zegt dat veel. En de meeste fans applaudisseren, de spelers vochten dus de steun is er nog."

Eindstand: 0-0

Chelsea kreeg de wedstrijd die het graag speelt; achterover leunen, tegenhouden en proberen met tegenstoten een goal te maken. United liet zien tot meer in staat te zijn dan het de afgelopen weken liet zien. Er was beleving, energie, spelvreugde. Maar weer geen goals.

"United speelde erg goed. Het zal Van Gaal wat aanmoediging hebben gegeven." - Paul Scholes.

"Het geeft United wat om op voort te bouwen." - Steven Gerrard.

Hiddink versus Van Gaal? Als United iets liet zien dan is het wel dat de weg terug voor Louis er voorlopig korter en vruchtbaarder uitziet dan die Guus met zijn manschappen dient af te leggen. Een opgeleefd United afstoppen is één, maar dergelijke wedstrijden zal Hiddink in de Premier League niet veel kunnen spelen.

Van Gaals United blijft 6e op de ranglijst, 9 punten (30) achter de voorlopige koploper Arsenal. Chelsea (20) nu drie punten boven de degradatiestreep.

Memphis toegezongen, Hiddink wisselt

Dit lijkt het dan te zijn. Hiddink gebruikt zijn laatste wissel om ook de extra tijd te ontwrichten. Ondertussen sluit het publiek Memphis Depay dan toch maar weer in de armen, zonder noemenswaardige tegenprestatie. "We love you, Memphis - we do."

3 minuten extra tijd

We gaan nog 180 seconden extra krijgen om een goal te zien vanavond. Rooney pakt nog even geel.

Enorme kans Rooney

Strakke, harde voorzet van invaller Borthwick-Jackson maar Rooney, die pas twee keer scoorde in de competitie, heeft ook nu niet de juiste verwerking.


Nog 5 minuten officiële speeltijd

Het lijkt op Old Trafford toch af te stevenen op een 0-0. United niet bij machte om echt grote kansen te creëren, Chelsea hoeft niet.

Twitter avatar m_wijffelsAD Maarten Wijffels United scoort dit jaar nooit uit tweede lijn. Vandaag blijkt weer waarom. Wie - buiten Mata begin eerste helft - pegelt die bal eens op doel

United herpakt zich enigszins

Het gevoel bekruipt je dat United nu juist die speler ontbeert die zo'n wedstrijd met een ingeving, iets bijzonders, de juiste kant op kantelt voor in dit geval de ploeg van Louis van Gaal. De wissels hebben Man U wel wat goed gedaan. Memphis is redelijk aanwezig en zorgt voor wat toevoer vanaf de linkerflank, het 18-jarige jeugdproduct Cameron Borthwick-Jackson (gekomen voor Darmian) oogt stabiel. De opleving van Chelsea lijkt gepareerd, maar Hiddinks ploeg blijft er gevaarlijk uitkomen.

Excuses, deze gele kaart even gemist

Mata eraf, Memphis erin

De statistieken liegen niet, en is het Memphis Depay die daar wat verandering in gaat brengen? Hij komt erin voor Juan Mata met nog een kwartier te gaan.

Twitter avatar OptaJoe OptaJoe 2 - Man Utd had eight shots in the first half vs Chelsea but have had just two so far since the break. Fade.

Ook Van Gaal wisselt

Matteo Darmian, een van de beste spelers van de eerste helft, sluit zijn terugkeer in het team af na 70 minuten. Ook United heeft na zo'n energieke eerste helft behoefte aan verse krachten want het spelbeeld verandert niet ten goede van de thuisploeg. Ook Memphis Depay loopt zich warm.

Twitter avatar ManUtd Manchester United 70' - United substitution. Darmian off, Borthwick-Jackson on. #mufc

Gaat Hiddink wisselen?

De interim-manager van Chelsea stuurt op driekwart van de wedstrijd drie van zijn reserves uit de dugout om zich warm te lopen. Ruikt hij dat er meer te halen valt dan de eerste helft suggereerde? United in elk geval wat minder foutloos in balbezit en Chelsea begint de overhand te krijgen. Sijpelt dat hervonden zelfvertrouwen langzaam uit Van Gaals ploeg nu we richting slotfase gaan met 0-0 op het bord?

Chelsea verprutst grootste kans

Nemanja Matic, ooit spelend voor Vitesse, verkwanselt de grootste kans van de wedstrijd nadat United voor het eerst echt gepakt wordt door de tactiek van Hiddink: toeslaan na het heroveren van de bal. Chelsea na rust nadrukkelijker aanwezig.

Lineker, Gullit, Schmeichel

Ze zijn het eens met elkaar:

Twitter avatar Pschmeichel1 Peter Schmeichel What a save

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker These 2 sides may be ordinary, but these 2 keepers are extraordinary!

Nu Courtois met een megasave

Terwijl Gary Lineker zijn enthousiasme over die saves van De Gea niet kan bedwingen, is het Courtois nu aan de andere kant die een zeker lijkende goal van United voorkomt. Kort daarna maakt Willian hands in z'n strafschopgebied maar het ontgaat de scheids.

Chelsea direct gevaarlijk

De ploeg van Guus Hiddink komt zeer gevaarlijk uit de kleedkamers. Het begint met meer snelheid, meer passes die aankomen en een grote kans:

Ruststand: 0-0

Het is dan nog wel 0-0, maar het merendeel van de United-supporters zal tevreden zijn. de ploeg lijkt te spelen voor de manager en dat terwijl Van Gaal voor de wedstrijd aangaf dat het niet makkelijk zou zijn zelfvertrouwen in de ploeg te brengen na vier nederlagen op rij. Van gebrek aan geloof in eigen kunnen is vooralsnog niets te merken.

Hiddinks Chelsea hoopt op counters maar is slordig in de passing. Het heeft vooralsnog het meeste gevaar kunnen stichten uit vrije trappen die het verdient op zo’n 30 meter van het United-doel.

Bij Manchester is het middenveld goed in balans met naast Schneiderlin en de toch wat traag opererende Schweinsteiger een degelijke Daley Blind. Achterin hebben de mannen van Van gaal nog weinig te duchten gehad van Chelsea, voorin echter ook nog geen enkele 100 procent kans, wel een bal op de lat en een op de paal.

Ook geel voor Smalling

Tweede geel voor United nadat Chris Smalling Eden Hazard onderuit werkt. De Belg is vaak het enige aanspeelpunt voorin voor Hiddinks mannen wanneer ze de bal hebben. En dat is niet vaak, want verreweg het meeste balbezit is voor United dat vandaag in elk geval laat zien dat er zeker nog muziek zit in de ploeg van Van Gaal. Alleen echt uitgespeelde kansen zijn er nog niet geweest en dus nog steeds 0-0.

United en van Gaal doen zichzelf a favor

Vooralsnog is het chagrijn even verdwenen en heerst weer eens (voor even?) het pure voetbal. United onherkenbaar ten opzichte van voorgaande weken. Overigens heeft Schneiderlin inmiddels ook geel: 1-1 dus wat dat betreft.

Twitter avatar balbezit Boes #Manche is superleuk, open wedstrijd met veel kansen en een goed United. Spelers ogen zowel gedreven als verlost. Heerlijk.

Twitter avatar _PaulHayward Paul Hayward So who decided to abandon endless ball rotation: Van Gaal or the players? Either way Utd are attacking and the fans are happier.

Twitter avatar BBCSport BBC Sport The average positions show how #MUFC are pushing forward, & #CFC are sitting back so far... https://t.co/RPbahfHIZI https://t.co/SEXqzwQB9v

Eerste geel

Jon Obi Mikel, jawel hij speelt nog steeds bij Chelsea, maakt een 'cynical foul' door Martial neer te halen en zo de angel uit een tegenaanval te halen. Niet dicht genoeg bij de zestien en ook nog niet doorgebroken dus geel volstaat hier. Rooney vervolgens met een strak schot uit de spelhervatting maar Courtois kan de bal uit het doel drukken.

United gebalanceerd, Chelsea loert

Spelbeeld na een kwart wedstrijd: Chelsea laat United het spel bepalen en loert met name via Willian en aanvalsleider hazard op de counter zodra het de bal verovert. Manchester ziet er met Schneiderlin en Schweinsteiger op het middenveld en Mata verder naar voren beter uit qua veldbezetting dan in voorgaande wedstrijden. Hoog baltempo, veel beweging: energie.

United-spelers geen zin in Mourinho?

Op Twitter wordt gegrapt dat de levendig spelende spelers van Louis van Gaal blijkbaar geen zin hebben in José Mourinho als nieuwe baas.

Openlijk bleven de spelers de afgelopen dagen trouw aan Van Gaal. Voor de nederlaag tegen Stoke afgelopen weekend nam Wayne Rooney al het voortouw, om vervolgens op de bank te belanden. Bastian Schweinsteiger sprak vanochtend nog oorlogstaal:

Let's stick together and give everything tonight! #mufc pic.twitter.com/Q9wVLpdz7i

— Basti Schweinsteiger (@BSchweinsteiger) December 28, 2015

En Michael Carrick vindt dat de berichtgeving over de vallende guillotine boven het hoofd van Louis “disrespectful” is.

“People talk about support [for the manager] but it’s not like the lads go out and don’t play. We go out there as professionals who are playing for this special club. (...) We haven’t won games and it is fair enough if people criticise things that have gone wrong on the pitch. But to I think to say we are not trying for certain people is quite disrespectful and it hurts us a lot. It’s just not good enough, individually or as a team.”

Wéér het houtwerk

Nu is het Anthony Martial die de kwaliteit van het doel test. Eerder Mata op de lat, nu Martial op de paal. Old Trafford leeft op.

United lijkt een plan te hebben

Er lijkt zowaar wat lijn te zitten in het spel van United, tot dusver. Met name de backs, de teruggekeerde Darmian en Young komen veel op en Chelsea heeft daarop nog geen antwoord wat Manchester daarmee de vooralsnog bovenliggende partij maakt. Chelsea lijkt wat onwennig met de 'valse 9' Hazard. United mag de bal lustig rondspelen.

Een van de problemen: goals

Hoewel United moeilijk tot scoren komt heeft het tenminste wel een positief doelsaldo van 6. Chelsea staat momenteel op -6. De schrijnende schaarste aan goals in Manchester is niet iets van louter dit seizoen. In heel 2015 haalde niemand tot nog toe dubbele cijfers:

Most goals in 2015 by Man United players:

Juan Mata (8)
Ander Herrera (6)
Wayne Rooney (6)
Marouane Fellaini (5) pic.twitter.com/016GMUC9nS

— Squawka Football (@Squawka) December 28, 2015


Prima begin

Mooi affiche, dito begin van deze wedstrijd. United dus al op de lat, Chelsea zag David De Gea een kopbal van John Terry miraculeus uit het doel houden. Tempo lekker hoog, het gaat - zoals dat heet - op en neer.

Supporters achter Van Gaal?

Paul Scholes zei zojuist dan dat het publiek nog achter Van Gaal lijkt te staan, maar dat geldt blijkbaar niet voor alle Mancunians.

Bijna droomstart

Louis van Gaal beleeft bijna een droomstart met Juan Mata die hard op het houtwerk schiet. Keeper Thibaut Courtois kansloos, United-publiek direct in de stemming. Chelsea-supporters zongen zojuist nog de naam van José Mourinho, twee weken geleden ontslagen.

De bal rolt

Er is afgetrapt op Old Trafford: de clash tussen twee gevallen grootmachten, een treffen tussen Louis van Gaal en Guus Hiddink. Alle aandacht op eerstgenoemde: alleen winst telt en kan hem in 't bekende zadel houden.

Afgelopen weekend ging het op bezoek bij het Stoke City van Erik Pieters en Ibrahim Afellay (beiden in de basis) dus weer fout. Een clubdieptepunt uit 1961 - vier nederlagen op rij - werd geëvenaard dankzij een blunder van Memphis en een weergaloze Marko Arnautovic.

Steun vanaf de tribunes

Twitter avatar MarkOgden_ Mark Ogden LVG strides out to the dug-out, waving to supporters giving him the polite, soft applause which David Moyes got in the final days...

Van Gaal vs. Hiddink: de score

Niet florissant voor Van Gaal. Hij verloor zijn laatste vier duels van Hiddink in de tijd dat beiden respectievelijk Az en PSV onder hun hoede hadden. In Spanje speelden ze twee Clásico's tegen elkaar: een gelijkspel en ene keer winst voor Louis, waarna tien dagen later ontslag volgde voor Hiddink.

United verloor van niemand vaker dan van Chelsea: zestien keer. Maar Manchester is thuis de koning van de nul houden. Zes clean sheets is het meeste in de Premier League dit seizoen. Ook werden op Old Trafford maar drie tegengoals geïncasseerd, eveneens het minste van alle clubs.

Nee, dan Chelsea

Mocht Man U vanavond opnieuw verliezen dan is Louis van Gaal verantwoordelijk voor de beroerdste serie uitslagen - vijf nederlagen op rij - in de clubgeschiedenis sinds 1936. Maar Chelsea staat er anders ook niet florissant op.

De regerend landskampioen reist af naar Manchester in de wetenschap dat in de laatste zes uit-duels in de Premier League vier nederlagen werden geleden. De laatste uitzege dateert van 23 augustus: 2-3 bij West Brom. De laatste zeperd, 2-1 bij koploper Leicester, kostte José Mourinho twee weken geleden de kop.

Nog 8 minuten: wat wordt Van Gaal kwalijk genomen?

Met name dat hij in anderhalf jaar tijd geen herkenbaar en goed voetbal in de ploeg heeft weten te brengen. Het team werd desondanks wel stevig aangevuld met spelers die bij elkaar voor meer dan 300 miljoen euro werden gekocht.

Van Gaal hamert binnen- en buitenskamers op zijn philosophy die balbezit propagandeert maar ondertussen creëert zijn United erbarmelijk weinig kansen en scoort het moeizaam. naast de peperdure aankoop en vooralsnog als flop geoormerkte Memphis Depay laat met name spits Wayne Rooney (2 goals in de Premier League dit seizoen) het pijnlijk afweten.

De feiten

United heeft al zeven wedstrijden niet meer gewonnen en de laatste drie competitieduels gingen verloren, waaronder die tegen de gepromoveerde clubs Norwich (thuis!) en Bournemouth. Daartussenin zat nog de nederlaag bij Wolfsburg die uitschakeling in de Champions League betekende.

Twitter avatar Squawka Squawka Football In the history of the Premier League, 29 points is Man United’s lowest ever points tally after 18 games. #MUFC https://t.co/LmGDVStafA

Hiddink is Hiddink

Guus vooraf nog steeds de koning van het niets zeggen.

"Cesc Fabregas ontbreekt, Diego Costa ontbreekt. Die eerste is ziek, de ander geschorst. We spelen vanavond in een echt theater en de druk staat er vol op."

Schneiderlin de sleutel?

Niet alleen Rooney en Schweinsteiger keren terug in de basis, vooral de basisplaats van Morgan Schneiderlin kan goud waard blijken voor United. De Fransman, een van Van Gaals miljoenenaankopen, startte tot nu toe vijftien keer in de basis en verloor zo slechts één keer. Zonder Schneiderlin in de basis gingen zes van de twaalf duels verloren.

Merkwaardige prullaria

Twitter avatar sjoerdmossou Sjoerd Mossou Ja, die Mourinho-sjaals worden dus ook daadwerkelijk verkocht. Niet massaal, maar toch. https://t.co/6cwdeFYW11

'Hij moet accepteren dat de druk immens is'

Paul Scholes, legende van United en exponent van de club uit het Ferguson-tijdperk, zegt op BT Sport - de uitzendgerechtigde in Engeland - dat de fans nog achter Van Gaal lijken te staan:

"Het is niet best geweest, maar deze opstelling suggereert dat de spelers wat vrijer zullen spelen. De druk is enorm, Van Gaal moet dat accepteren en inzien. Maar de fans lijken nog achter hem te staan, het merendeel keerde zich nog niet tegen hem."

Van Gaal vooraf

Zojuist voor de camera's:

"Het is voor de fans niet zo belangrijk of ik weg ga of niet; het gaat erom hoe we hebben gespeeld. Dat is altijd het belangrijkste. Ik hoop dat de terugkeer van Schweinsteiger in de basis ons aan de winst helpt. Ik moet roteren met drie wedstrijden in een week tijd."

Niet alleen de tabloids

Vandaag begon echter ook in de kwaliteitsmedia met doemdenken over LVG. Volgens The Telegraph kan ook een zege het huwelijk met United niet meer redden terwijl The Independent schrijft dat Louis bij de clubleiding heeft aangegeven geen heil meer te zien in zijn job. Ed Woodward, de CEO, heeft hem echter verzekerd dat hij nog steeds dé man is. Niet vreemd aangezien hij met Van Gaal inmiddels honderden miljoenen uitgaf.

Van Gaal niet op de training

Van Gaal stapte gisteren niet het trainingsveld op met zijn ploeg, wat voor de hijgerige pers natuurlijk voer voor speculatie was. Assistent Ryan Giggs, getipt als eventueel interim-manager indien Louis niet meer in charge is, stond er alleen voor. De hoofdcoach sloot later op de dag wel gewoon aan.

Ondertussen

Wint Tottenham Hotspur bij Watford en nadert koploper Leicester City voorlopig tot op 3 punten dankzij deze goal van Heung-min Son:

Wat kunnen de managers nog inbrengen?

Van Gaal heeft dus met Memphis in elk geval nog wat extra's op de bank zitten. Al wordt hij in Engeland voorlopig geoormerkt als een van de flops van het seizoen. Verdedigend kan Phil Jones invallen, maar om wat te forceren eigenlijk alleen Marouane Fellaini en de jonge oud-PSV'er Andreas Pereira.

Hiddink heeft ogenschijnlijk nog minder voornaams naast zich zitten. We kennen Ramires, maar dat is meer van hetzelfde dat al op het middenveld rondloopt. Eigenlijk vooral Bertrand Traoré, vorig jaar subliem voor Vitesse en nu in de belangstelling van Ajax, kan op 't oog iets extra's brengen.

De opstellingen, geen Memphis

Van Gaal herinstalleert Rooney als aanvalsleider voor Manchester. Afgelopen weekend op de bank, nu weer in de basis, waarin ook verdediger Matteop Darmian terugkeert; een bonus voor United. Geen Memphis Depay, hij is verwezen naar de bank:

Twitter avatar ManUtd Manchester United #mufc XI: De Gea, Darmian, Smalling, Blind, Young, Schneiderlin, Schweinsteiger, Mata, Herrera, Martial, Rooney. https://t.co/JLWbsjhJwU

Hiddink posteert Eden hazard in de spits, waar Diego Costa ontbreekt vanwege een schorsing. Hij lijkt met Pedro en Oscar als overige aanvallers voor een verdedigend middenveld te kiezen:

Twitter avatar ChelseaFC Chelsea FC Chelsea team v Man Utd: Courtois; Ivanovic, Zouma, Terry (c), Azpilicueta; Mikel, Matic; Willian, Oscar, Pedro; Hazard. #CFC