Je laatste kans op lege vlaktes

Dieren en planten spelen een belangrijke rol in de tweede solo van Esther Polak en Ivar van Bekkum bij galerie Rento Brattinga. De expositie is een verslag in foto’s en video van een reis door de lege vlaktes van het westen van Amerika en van hun verblijf als artists in residence in Philadelphia. ‘Driver’s Dog’ is Polaks bijnaam voor haarzelf: tijdens die lange ritten verlangde ze ernaar om – als een hond – uit de auto te springen en te gaan rondsnuffelen. Onderweg maakten ze ‘portretten’ van de plekken waar ze stopten, door de schaduwen van de planten langs de kant van de weg te vangen op een vel vloeipapier. 

In Philadelphia probeerden ze grip te krijgen op de stad door allerlei inwoners – fietser, wandelaar, automobilist, hond, paard – een gps en een microfoon mee te geven. Hun sporen door de stad en het bijbehorende geluid, van een zelf verteld verhaal tot en met hoevengeklop, hebben de kunstenaars op video vastgelegd. Het resultaat, te zien op 250miles.net, vertelt een verhaal over hoe de inwoners zelf hun stad beleven.

Maar de eigenlijke hoofdpersoon is steeds het landschap, zowel de woestijn als de stad. De dieren en de planten, de schaduwen en de gps dienen als middelen om je tot je omgeving te verhouden.

    • Tracy Metz