Japan en Zuid-Korea sluiten akkoord ‘troostmeisjes’

Zuid-Korea ziet de kwestie als “afgesloten”. Het akkoord is een grote stap in de onderlinge betrekkingen tussen Tokio en Seoel.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida (L) spreekt zijn Zuid-Koreaanse collega Yun Byung-Se (R) voor hun ontmoeting over de troostmeisjeskwestie.
De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida (L) spreekt zijn Zuid-Koreaanse collega Yun Byung-Se (R) voor hun ontmoeting over de troostmeisjeskwestie. Foto: Kim Min-Hee / EPA

Japan en Zuid-Korea zijn maandag een definitief akkoord overeengekomen over de kwestie rond de Koreaanse ‘troostmeisjes’. Dat maakten de landen in een gezamenlijke persverklaring bekend.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vrouwen in het bezette Korea als seksslaven voor Japanse militairen ingezet, zij werden later bekend onder de naam troostmeisjes.

Maandag ontmoetten de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee Aziatische landen elkaar in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Verder is afgesproken dat Japan een bedrag van rond de 1 miljard yen (omgerekend ruim 7,5 miljoen euro) in een Zuid-Koreaans fonds stort dat is opgericht voor de slachtoffers. De Japanse premier Abe heeft gezegd zich “diep verantwoordelijk” te voelen en heeft formeel excuses aangeboden.

Diplomaten uit Zuid-Korea hebben bevestigd dat als Japan zich aan de beloofde stappen houdt, het geschil voor eens en voor altijd is afgesloten. Later vandaag spreken Abe en de Zuid-Koreaanse president Park elkaar telefonisch.

Japanse excuses ‘uniek’

Kjeld Duits, correspondent in Japan, noemt de excuses van Abe “uniek”. Eerder schreef hij dat Abe het lange tijd onnodig vond om excuses te maken aan Seoel.

“Abe heeft altijd ontkend dat het militaire bewind van die tijd betrokken was bij de kwestie, en dat wordt nu toch erkend. Het is een enorme stap in de onderlinge betrekkingen tussen Zuid-Korea en Japan. De troostmeisjes waren, naast een territoriaal dispuut tussen Tokio en Seoel, altijd een van de grote pijnpunten.”

Er gaan geruchten dat de Verenigde Staten betrokken zouden zijn bij het overleg tussen Zuid-Korea en Japan. Abe en Park ontmoetten elkaar een maand geleden voor het eerst weer, volgens Duits nadat ze eerder dit jaar afzonderlijk een bezoek hadden gebracht aan het Witte Huis. De gesprekken werden achter gesloten deuren gevoerd.

Zware druk op de onderlinge banden

De Japanse excuses waren niet voor het eerst. In 1993 bood kabinetssecretaris Yohei Kono ook al excuses aan namens Tokio. Daarin werd erkend dat het Japanse leger vrouwen tot seks had gedwongen. In 1995 stuurde de Japanse regering een excuusbrief, die was ondertekend door de Japanse premier. Toch ontkende Abe later de verklaring-Kono en weigerde hij excuses te maken.

Naar schattingen zou het in totaal om zo’n 200.000 vrouwen gaan; behalve uit Korea ook uit onder meer China, Indonesië en Nederland. De kwestie drukt al jaren op de onderlinge betrekkingen tussen Seoel en Tokio. Het was voor de Zuid-Koreaanse president Park de belangrijkste reden om drie jaar geen contact te hebben met Abe.