Historisch akkoord Zuid-Korea en Japan over kwestie ‘troostmeisjes’

Japan en Zuid-Korea zijn maandag een definitief akkoord overeengekomen over de kwestie rond de Koreaanse ‘troostmeisjes’. Dat maakten de landen in een gezamenlijke persverklaring bekend.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vrouwen in het bezette Korea als seksslaven voor Japanse militairen ingezet, zij werden later bekend onder de naam troostmeisjes.

Maandag ontmoetten de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee Aziatische landen elkaar. In het akkoord is vastgelegd dat Japan 1 miljard yen (omgerekend ruim 7,5 miljoen euro) in een Zuid-Koreaans fonds stort dat is bedoeld voor de slachtoffers. De Japanse premier Abe zei zich „ten diepste verantwoordelijk” te voelen en heeft formeel excuses aangeboden.

De Japanse excuses waren niet voor het eerst. In 1993 bood kabinetssecretaris Yohei Kono ook al excuses aan namens Tokio. En in 1995 stuurde de Japanse regering een excuusbrief. Maar premier Abe ontkende die verklaring later. Dat Abe nu toch excuses maakt en erkent dat het militaire bewind van die tijd betrokken was bij de kwestie, komt onverwachts.

Naar schattingen gaat het in totaal om zo’n 200.000 vrouwen; uit Korea, China, Indonesië en Nederland. De kwestie drukt al jaren op de betrekkingen tussen Seoul en Tokio. Het was voor de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye de belangrijkste reden om drie jaar geen contact te hebben met Abe.

Diplomaten uit Zuid-Korea hebben bevestigd dat als Japan zich aan de beloofde stappen houdt, het geschil voor eens en voor altijd is afgesloten. (NRC)