Gijsbrecht: nog wel op 1 jan 2016, maar daarna?

Nauwelijks is de Gijsbrecht-traditie in ere hersteld (op nieuwjaarsdag is er een opvoering in Amsterdam) of de breuk is in zicht. Artistiek leider Ronald Klamer van Het Toneel Speelt beijverde zich in 2010 met succes om de mooiste maar ook kwetsbaarste Nederlandse toneeltraditie nieuw leven in te blazen. „In vijf jaar tijd speelden we op Nieuwjaarsdag vier keer de Gijsbrecht in de regie van Jaap Spijkers met Mark Rietman in de titelrol”, aldus Klamer. „Maar nu de subsidie voor ons gezelschap is stopgezet, kan ik dit erfgoed uit 1638 niet voortzetten, ondanks grote steun van de Amsterdamse Stadsschouwburg.”

Om de traditie levend te houden wil Klamer andere regisseurs aantrekken: „Ik ben ervan overtuigd dat Vondel, net als Shakespeare, gebaat is bij telkens nieuwe regisseurs. We zien nu in Nederland een generatie jonge regisseurs die volgens mij uitstekend met het teksttoneel en de alexandrijnen van Vondel overweg kan. Ook gevestigde namen verdienen een kans. Johan Simons staat hoog op mijn verlanglijst. Een theatermonument zoals die van de Gijsbrecht bestendigen kan alleen met steeds nieuwe impulsen. Maar die kans krijgen we niet.”

Volgens actrice Jacqueline Blom, die nu Badeloch speelt, „betuig je met het opvoeren van Gijsbrecht de liefde voor Vondels prachtige theatertaal. ”