Gemeenten halen afspraken noodopvang niet

Er zijn nu 7.300 extra plekken voor noodopvang van vluchtelingen gerealiseerd. Dat moeten er voor 1 januari 12.500 zijn.

Dit jaar werden er 3.000 tijdelijke opvangplekken gerealiseerd op Heumensoord bij Nijmegen.
Dit jaar werden er 3.000 tijdelijke opvangplekken gerealiseerd op Heumensoord bij Nijmegen. Foto Jerry Lampen/ANP

Het gaat gemeenten niet lukken om voor het eind van het jaar 12.500 extra noodopvangplekken voor vluchtelingen te creeëren. Er zijn sinds eind oktober zo’n 7.300 nieuwe plaatsen bij gekomen, waardoor er een gat is van 5.000 plekken, zo blijkt uit berichtgeving van dagblad Trouw. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoeker (COA) bevestigt desgevraagd de cijfers.

Gemeenten, provincies en het Rijk maakten eind november afspraken om de verhoogde asielinstroom dit jaar in goede banen te leiden. Het creëren van extra noodplekken moest er voor zorgen dat crisisopvang niet meer nodig is. Nu moeten vluchtelingen wegens gebrek aan voldoende plaatsen om de 72 uur naar een nieuwe crisisplek trekken.

Nieuwe opvanglocaties

Momenteel worden nieuwe opvanglocaties in Loon op Zand en Oldambt voorbereid. Ook met deze nieuwe plekken er bij, blijft er een gat van 3.000 plaatsen. Een COA-woordvoerder maakt daarbij wel de kanttekening dat het aantal opvangplaatsen per dag fluctueert. “Dit zijn dagkoersen, het kan morgen alweer anders zijn.”

Tweede deadline

Op 1 februari loopt bovendien een nieuwe deadline af. Dan moeten er nog eens 1.500 extra noodplekken gecreëerd zijn. Ook moet dan bekend zijn hoe er door gemeenten invulling gegeven gaat worden aan de afspraak om 30.000 plekken voor langdurige opvang te creëren. Volgens het COA zijn er echter sinds het sluiten van het akkkoord geen nieuwe plannen voor asielzoekerscentra bij gekomen.

De COA-woordvoerder stelt dat er echter “veel gebeurt” waar het centrale orgaan nog geen weet van heeft:

“Ik weet dat er op de achtergrond heel hard gewerkt wordt om nieuwe plekken te realiseren. Dit jaar zijn er veertig locaties bij gekomen. Dat is gigantisch.”

Duizend vluchtelingen per week

Uit de recentste cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) blijkt dat zich in november 7.300 asielzoekers meldden. Dat waren er 4.400 minder dan een maand eerder. Het totale aantal geregistreerde vluchtelingen komt daarmee volgens de gegevens van de IND op 52.500.