FrieslandCampina betaalt boeren voor minder melk

Melkveehouders krijgen bijna 7 procent extra uitbetaald als ze hun melkproductie niet verder opvoeren.

Een vrachtwagen bij de kaasfabriek van FrieslandCampina in Workum.
Een vrachtwagen bij de kaasfabriek van FrieslandCampina in Workum. Foto Koen van Weel/ANP

FrieslandCampina verwacht de komende maanden onvoldoende capaciteit te hebben om de groeiende melkproductie te verwerken. Het zuivelbedrijf betaalt boeren daarom een premie als ze hun melkproductie niet verder opvoeren of zelfs verminderen, zo maakte de coöperatie maandag bekend.

Boeren die het lukt om hun melkleveranties op hetzelfde niveau te houden als in december, krijgen per 100 kilo melk 2 euro extra. Dat is een premie van bijna 7 procent. FrieslandCampina hanteert momenteel een garantieprijs van 30 euro per 100 kilo melk. Het is de eerste keer dat een dergelijke maatregel wordt gehanteerd.

De coöperatie hoopt dat boeren om de premie binnen te halen, nu stoppen met extra melkvee inkopen. Verder zou minder presterend vee kunnen worden verkocht of afgevoerd. Een woordvoerder:

“Dit is in het collectief belang. Als melk niet wordt opgehaald, is dat veel erger.”

Goed weer, veel melk

De melkproductie ligt volgens FrieslandCampina (ruim 19.000 leden in Nederland, Duitsland en België) momenteel 6,4 procent hoger dan een jaar geleden. Dat komt door het verdwijnen van het melkquotum op 1 april, maar ook door het zachte weer de afgelopen maanden waardoor per koe meer wordt geproduceerd.

Hoewel is geïnvesteerd in nieuwe fabrieken om meer melk te kunnen verwerken, is de capaciteit van FrieslandCampina nu toch nog te laag. Omdat alle andere mogelijkheden om melk te verwerken, zoals verkoop aan andere bedrijven, al worden gebruikt, verwacht FrieslandCampina te weinig capaciteit te hebben tot midden februari. De maatregel geldt daarom tot en met 11 februari. Dan start een nieuwe fabriek van FrieslandCampina op in Borculo en stappen een aantal Belgische melkboeren over naar een andere coöperatie.

Melkquotum

Het melkquotum werd op 1 april van dit jaar na 31 jaar afgeschaft. Dit quotum - in 1984 ingevoerd om overproductie van melk in te dammen - gaf aan hoeveel koemelk een boer mocht produceren. Produceerde de boer meer, dan volgde een heffing.

Het quotum werd afgeschaft na kritiek van de wereldhandelsorganisatie WTO omdat deze arme landen zou benadelen. De zuivelsector was ook voor afschaffing, omdat verwacht wordt dat de vraag naar melk toeneemt door de groeiende wereldbevolking.