Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Flat Drachten deels ingestort na explosie

Er is nog sprake van instortingsgevaar. Voor bewoners wordt naar vervangende woonruimte gezocht.

Foto: Ginopress / ANP

De flat in het Friese Drachten waar gisteren een ontploffing plaatsvond, is deels ingestort. Dat meldt de gemeente Smallingerland op zijn website. Zes appartementen zijn ingestort. De oorzaak van de explosie is nog onbekend, één persoon is met brandwonden naar het ziekenhuis vervoerd.

Rondom de ontplofte flat wordt nog onderzoek verricht door politie en brandweer, waardoor het terrein voorlopig is afgesloten. De bewoners kunnen voorlopig niet terug naar hun huis omdat er instortingsgevaar dreigt. Woningcorporatie Accolade zoekt vervangende woonruimte voor hen.

Zondagavond werd door een explosie een deel van de voor- en achtergevel van de flat weggeblazen. De ontploffing vond plaats op de eerste verdieping. Op foto’s en video’s is de ravage goed zichtbaar.