Eenvijfde getest vuurwerk is onveilig

Het afgekeurde vuurwerk droeg een Europees keurmerk. Importeurs moeten zelf de vernietiging betalen.

Foto: Bas Czerwinski / ANP

Van het geteste geïmporteerde vuurwerk voldoet 21 procent niet aan de veiligheidseisen. Dat blijkt uit controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De Inspectie kiest gericht vuurwerkproducten uit waarvan wordt vermoed dat ze onveilig zijn. Hiervan bleek ruim eenvijfde niet in orde. Het gaat het vaakst mis omdat vuurwerk bij het afsteken omvalt of omdat brandende stukken zich op lage hoogte verspreiden.

Vuurwerk wordt in het land van productie getest en krijgt bij goedkeuring een Europees keurmerk mee. Al het geteste vuurwerk had volgens de inspectie zo’n CE-markering. Die markering wordt verstrekt door een Notified Body (NOBO), een door de minister van Infrastructuur en Milieu aangewezen instantie die bevoegd is tot het uitvoeren van de conformiteitsbeoordelingsprocedure (CE markering). Een woordvoerder van het ILT legt uit hoe het kan dat sommig vuurwerk nu alsnog niet aan de veiligheidseisen blijkt te voldoen:

“Transport en klimaatverandering kunnen effect hebben op het vuurwerk. Daarom doen we extra tests in Nederland en zo kan het gebeuren dat vuurwerk in China is goedgekeurd, maar hier toch niet aan de veiligheidsnormen voldoet.”

Niet al het vuurwerk wordt getest

Het ILT test niet al het vuurwerk dat in Nederland wordt verkocht, maar maakt een selectie. De steekproef wordt gedaan op basis van informatie uit vorige tests: vuurwerk dat voorgaande jaren is afgekeurd, wordt dit jaar opnieuw onder de loep genomen. De woordvoerder zegt:

“Daarnaast focussen we op producten waarvan het risico het hoogst is voor de consument en kijken we ook naar nieuwe artikelen op de markt.”

Het testresultaat is nagenoeg hetzelfde als een jaar geleden, toen 22 procent van het geïmporteerde vuurwerk niet aan de veiligheidseisen voldeed.

Handelaren betalen vernietiging

De Inspectie geeft aan de Europese Commissie door welke vuurwerkproducten niet deugen. Voor importeurs houdt het in dat ze de afgekeurde handel die ze hebben ingekocht op eigen kosten moeten vernietigen. Doen ze dit niet, dan riskeren de handelaars een boete. Een woordvoerder van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) trekt de waarde van de keurmerken in twijfel.

“Het nut van die keurmerken? Wij vragen het ons ook af. Een gecertificeerd bedrijf in China keurt dat vuurwerk, zodat het op de boot naar Nederland kan. Vervolgens komen we er hier achter dat het alsnog niet deugt.”

Vuurwerkhandelaren kunnen de schade wel beperken door de afgekeurde stukken vuurwerk uit de pakketten te halen. Cijfers over de verliezen die importeurs vorig jaar leden op afgekeurd vuurwerk zijn niet beschikbaar.