Duitsland neemt deel aan NAVO-missie in Turkije

De vliegende radartoestellen maken deel uit van een NAVO-operatie in Turkije.

Duitsland gaat meedoen aan de NAVO-missie om de Turks-Syrische grens met onder meer AWACS-vliegtuigen te bewaken.
Duitsland gaat meedoen aan de NAVO-missie om de Turks-Syrische grens met onder meer AWACS-vliegtuigen te bewaken. Foto Grzegorz Michalowski/EPA

Duitsland gaat deelnemen aan een NAVO-missie om de Turkse grens met Syrië beter te bewaken. Het land gaat onder meer radarvliegtuiggen bemannen die worden gestationeerd in de Turkse plaats Konya. Dat heeft de Duitse minister van Defensie Boris Nannt maandag bekendgemaakt, schrijft persbureau AP.

Het land zal eenderde van het personeel leveren dat nodig is om de vliegende radiostations, beter bekend als AWACS-vliegtuigen, te besturen. Met hoeveel vliegtuigen of luchtmachtpersoneel het land gaat is niet bekend gemaakt. De operatie heeft een “puur defensief karakter” en daarom is er geen toestemming voor nodig van de Bondsdag, stelt Nannt.

Spanningen Rusland en Turkije

De Verenigde Staten en andere NAVO-leden besloten op 18 december om een aantal maatregelen te nemen om het luchtruim boven Turkije te bewaken. Het besluit volgt op het incident in november waarbij Turkije een Russische straaljager uit de lucht schoot. Volgens Ankara schond het vliegtuig het Turkse luchtruim. Moskou heeft dat altijd ontkend.

Naast het plaatsen van AWACS in Konya wordt ook de NAVO-marinemacht in het oostelijk deel van de Middellandse Zee uitgebreid.