Vooral jongeren streamen The Beatles graag, blijkt bij hun succesvolle debuut op Spotify

Ze bestaan al 45 jaar niet meer, maar deze Kerst waren ze weer even nieuw – en scoorden meteen een enorme hit: The Beatles. Op 24 december verschenen dertien studioalbums en vier verzamelalbums van de beroemdste aller popbands voor het eerst op Spotify, Apple Music en zeven andere streamingdiensten die muziek aanbieden. Het populairste nummer van Fab Four op Spotify, zowel in Nederland tot nu toe: Come together. Sinds donderdagnacht werd het nummer ruim 2,3 miljoen keer gedraaid op de streamingdienst. Ook geliefd: Here comes the sun, Let it be en Hey Jude. In totaal werden de nummers van The Beatles al in hun eerste twee dagen op Spotify zo’n 50 miljoen keer beluisterd. Volgens Spotify stonden de eerste dag na de release van de Beatlesalbums op Spotify 25 nummers van de groep in de top-200 van meest beluisterde nummers. In hun eerste dagen als gestreamde band kwamen The Beatles op zo’n 673.000 afspeellijsten terecht. Zondag had de Britse band al ruim 1,3 miljoen volgers op Spotify. Veel jongeren: 65 procent van de Beatles-luisteraars op Spotify is jonger dan 34 jaar, meldt de streamingdienst.

De muziek van de Beatles ontbrak lang op streamingdiensten als Spotify, omdat de platenmaatschappijen die de rechten bezitten, de muziek van The Beatles niet zomaar wilden vrijgeven. Op iTunes zijn de albums van The Beatles pas sinds 2010 te koop.

Volgens de Statistic Brain Research Institute hebben The Beatles in totaal wereldwijd 2,3 miljard albums verkocht. (NRC)