Dodental door noodweer VS loopt op tot 43

De storm breidt zich uit naar het midden van het land. New Mexico en Missouri hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Als gevolg van hevige regenval in het zuidoosten en midden van de Verenigde Staten doen zich veel overstromingen voor in het land.
Als gevolg van hevige regenval in het zuidoosten en midden van de Verenigde Staten doen zich veel overstromingen voor in het land. Foto Tom Sherlin/AP

Het dodental als gevolg van het noodweer in de Verenigde Staten (VS) is opgelopen tot 43, zo meldt persbureau Reuters. Doordat de storm uitbreidt naar het midden van het land, is door de gouverneur van de staat Missouri de noodtoestand uitgeroepen. In het zuidelijk gelegen New Mexico is dat eveneens gebeurd.

Het regent al dagen hard in het zuiden van de VS. Daardoor breken op veel plekken dammen door en ontstaan overstromingen. Honderden bewoners van de staat Texas zijn inmiddels geevacueerd en huizen zijn zwaar beschadigd geraakt. In Missouri en Illinois kwamen de afgelopen dagen ten minste dertien mensen om het leven, laten lokale autoriteiten weten.

Tornado’s

Als gevolg van de slechte weersomstandigheden ontstaan op veel plaatsen in de VS wervelstormen. Afgelopen woensdag raasden al meer dan twintig tornado’s door het zuidoosten van het land. Zaterdagavond werd Texas getroffen door een aantal opeenvolgende wervelwinden. Daarbij kwamen minimaal acht mensen om het leven. De stad Garland werd zwaar geraakt toen een tornado met snelheden tot 322 kilometer per uur door de plaats raasde.

Twitter avatar USTornadoes U.S. Tornadoes All December US tornado deaths since 1950. 2015 is subject to change, but likely in the number two spot. https://t.co/K96xONnoDc

Ook in de staten Tennessee, Arkansas, Mississippi en Alabama ondervinden Amerikanen veel hinder van de storm. Een deel van de wegen is er afgesloten en zondag werden bijna 1.500 vluchten opgeschort. Ongeveer de helft daarvan zou vertrekken van de luchthaven van Dallas (Texas).

Sneeuw

De extreme weersomstandigheden lijken elkaar momenteel op te volgen in de VS. In de stad Roswell in New Mexico viel gisteren een recordhoeveelheid van ruim 31 centimeter sneeuw op één dag. Ook het tweedaagse record lijkt te gaan sneuvelen:

Twitter avatar NWSAlbuquerque NWS Albuquerque Official 1 day Roswell record broke. 12.3″ so far today. Old record was 11.5″. Approaching 2 day record of 16.9″. Currently 15.5″. #nmwx