Perfect Horse

De Lipizzaner, het beroemde witte paardenras, wordt sinds 1580 gefokt. Het paard is door eeuwenlang gericht selecteren en kruisen ontstaan. De jonge hengsten worden in de heuvels van Oostenrijk gefokt en voorbereid op een carrière in Wenen. Maker Hans Fels liet zich voor Perfect Horse inspireren door het boek Dier, Bovendier (2010) van Frank Westerman. We volgen opperstalmeester Max Dobretsberger terwijl hij paarden fokt voor de Spaanse Hofrijschool in Wenen: “Als je de Lipizzaner in zijn mooie donkere ogen kijkt dan zie je vierhonderd jaar fokgeschiedenis voorbij komen.” In de eerste helft van de documentaire wordt de tijd genomen om de paarden, de wereld van de Hofrijschool en het mooie Oostenrijkse landschap in beeld te brengen. Later gaat het over de moderne ontwikkelingen. Want de eeuwenoude kennis wordt ingehaald door nieuwe ontwikkelingen in de genetica. Paarden worden in de VS bijvoorbeeld gekloond door het DNA-profiel te analyseren en te modificeren. Hoe ver moet je om het ‘perfecte paard’ te creëren? Dobretsberger: „Het kan gevaarlijk zijn als men denkt dat alles technisch op te lossen is.”