Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

Dit vinden onze fotografen hun beste foto’s van 2015

Elke dag zijn onze fotografen op pad om nieuws, reportages en portretten in beeld te brengen voor NRC. Dagelijks kiest de fotoredactie er de mooiste foto’s uit. Ditmaal is het andersom. Onze fotografen hebben zelf gekozen wat hun mooiste foto van het afgelopen jaar is, hun boeiendste reportage of hun meest aangrijpende moment van 2015. Veel kijkplezier.
„Van de oneindige stroom mensen die ik ontmoet om te fotograferen, blijven de meesten me bij. Enkelen door hun bijzonderheid, sommigen door hun non-descripte uiterlijk, anderen door hun extreme botheid, desinteresse in gefotografeerd worden of het geen tijd willen maken. Anderen zijn juist heel eigenwijs, vrolijk, meewerkend, ijdel of melig. Af en toe ontstaat van binnenkomst tot afscheid een gesprek zonder taboes en met veel wederzijds respect. Zo’n ontmoeting had ik met Hugo Borst. De liefste man van het afgelopen jaar.”
Merlijn Doomernik
„De entree van de Dutchbat compound in Srebrenica. Het was voor mij de derde keer dat ik dit historische hoofdkwartier mocht vastleggen voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit jaar is het 20 jaar geleden dat Srebrenica viel. Ik heb de nog steeds zichtbare sporen vastgelegd. De entree, waar de betonblokken met de naam Dutchbat en UN op staan, zijn dit jaar beschermd door een transparante constructie om ze te beschermen tegen de weersinvloeden. ”
Sake Elzinga
„Dit is een foto van de noodopvang in evenementenhal het Autotron in Rosmalen. Het geeft wat mij betreft goed weer hoe de massaliteit van de instroom is, vanwege de vele bedden in de kleine units en het probleem van verveling en landerigheid van deze mensen. Ook is het een tamelijk uniek beeld omdat je wel veel foto's ziet van de met stapelbedden ingerichte hallen nog zonder gebruikers, maar niet als ze wel in gebruik zijn. ”
Flip Franssen
„De foto’s die ik heb gekozen zijn het eerste en laatste beeld van een serie over een streepjestrui die werd gedoneerd aan de vluchtelingen in Calais. De trui werd gegeven door Sander uit Almere en ging door vele handen voordat hij uiteindelijk terecht kwam bij Shanti, een Iraanse grafisch ontwerper in een vluchtelingenkamp in Grande Synthe (Frankrijk). De foto’s tonen een klein gebaar. Klein, maar belangrijk, omdat ik geloof dat empathie en altruïsme cruciaal zijn voor het bestrijden van de vluchtelingenproblematiek. ”
David Galjaard
„Terreuralarm 4 maakt van Brussel een verlamde stad. Overal staan pantserwagens. Bij het Centraal Station wacht de persmeute op iets dat niet gaat gebeuren. In de straten zie je meer microfoons dan militairen. Op CNN praat men non-stop over 'terroristen uit Molenbeek'. Ik huppel de trappen van de kunstberg af, met mijn neus in de winterzon. Beneden zie ik een Brusselaar en een paar toeristen de duiven voederen. De banaliteit van dit tafereel straalt vredige rust uit en raakt me. Een zucht van het dagelijkse leven, waar een plaats in de zon genieten kan zijn.”
Katrijn van Giel
„Eerste dag van de jaarlijkse Libelle Zomerweek, op een strand bij Almere. De eigen website omschrijft het evenement als volgt: het thema dit jaar is Fiesta del Sol, dus denk aan sangria, flamenco en paella.”
Maarten Hartman
„Voor de zaterdagsportcover van NRC Handelsblad fotografeerde ik turner Casimir Schmidt. Vaak vraag ik de sporters iets bijzonders te doen en weet ik ongeveer wat ik kan verwachten. Bij Casimir was ik blij verrast dat hij met gestrekte armen aan de boom kon hangen. Dat hij ook nog zonder emotie in de lens keek doet de foto lijken alsof wat je ziet niet mogelijk is.”
Bastiaan Heus
„Een goede foto schept een ruimte voor de kijker. Een ruimte waarin hij zich gaat afvragen wat er vóór is gebeurd en wat erna zal volgen. Deze foto die ik in Huy (België) maakte, is er zo een. De foto verklaart of bewijst niks, hij toont. ”
Chris Keulen
„Deze foto heb ik gemaakt bij Fort Markenbinnen. Unesco, de VN-organisatie die over de bescherming van werelderfgoed gaat, organiseerde een training voor conservatoren en archeologen uit de hele wereld. De urgentie voor deze oefening hing samen met de opzettelijke vernielingen van erfgoed door Islamitische Staat. Bij het hedendaags vredige Fort Markenbinnen werd een oorlogssituatie nagebootst. ”
Peter de Krom
„Deze foto maakte ik in juni in het centrum van Kigali (Rwanda) en is onderdeel van het project 'In my dreams I want to become a tourist'. Op de foto staan Jean Cloude (11) en Hirwa (13), twee broertjes die ik eind 2014 leerde kennen in een weeshuis aan de rand van het Kivumeer. Deze twee weeskinderen trokken mijn aandacht en we bleven in contact. Zes maanden later zag ik ze weer terug in Kigali, op ontdekkingsreis door deze grote stad. ”
Anaïs López
„Frouke Vermeulen beschrijft in haar boek Vechten tegen verveling hoe ze zich op haar werk zo verveelde dat ze niet meer kon functioneren. In deze foto voel je de verveling en de lamlendigheid, je hoort haar bijna zuchten. Ik kan er lang naar kijken om meer te weten te komen, het beeld houdt me vast.”
Mieke Meesen
„Niet vaak maak ik een foto die voor mij een lach en een traan tegelijk is. Olifant Buba moet na 27 jaar uit het circus en kan niet meer mee met de familie voor wie hij al decennia een lid van het gezin is, meer dan een circusact. Dit lijkt andersom ook te gelden.”
Olivier Middendorp
„Deze foto heb ik gekozen om de impact van regelgeving te tonen. Hoewel iedereen met de beste intenties de nieuwe zorgwet over het persoons gebonden budget (pgb) heeft proberen te benaderen is door een slecht uitgedacht plan van aanpak een ware crisis op individuele basis ontstaan. Hulpverleners werden niet uitbetaald en zorg behoevenden kregen hun zorg niet op basis van vormfouten en algemene chaos. Ondertussen gaf de Sociale Verzekeringsbank aan niet op de hoogte te zijn van de individuele gevallen.”
Floren van Olden
„Dit portret van Marilynne Robinson is er één zoals ik ze graag maak: zonder opsmuk en met natuurlijk licht. Ik heb haar proberen vast te leggen op een waardige manier, met als resultaat een wat mij betreft treffend portret.”
Frank Ruiter
„U2 is de enige band waar ik ooit écht fan van ben geweest. Toen deze concerten in de verkoop gingen ben ik met mijn twee vrienden vroeg voor het digitale postkantoor gaan staan en konden we bij het tweede concert (het eerste moest ik fotograferen) uit ons dak gaan. Omdat ik inmiddels honderden concerten gefotografeerd heb vond ik het een verademing om weer eens echt als fan en liefhebber zonder camera (en zonder smartphone) van mijn favoriete band te kunnen genieten.”
Andreas Terlaak
„De mars in Parijs op de zondag na de aanslagen op Charlie Hebdo. Het was erg indrukwekkend, met meer dan een miljoen mensen op de been. Van mijn auto naar Place de la République was hemelsbreed slechts 200 meter, maar omdat het zo druk was deed ik er twee uur over. Het was erg bijzonder: mensen beklommen het monument . Alle straten eromheen waren helemaal vol met mensen, de samenhorigheid was enorm.”
Robin Utrecht
„In het Drentse dorpje Oranje worden vluchtelingen opgevangen op een vakantiepark. Ik zag deze jongen de kortste route nemen naar school op het terrein en dat was klimmend over een hek. Dit beeld deed me denken aan de vluchtelingen in Calais die over hekken klimmen om met een vrachtwagen Engeland te bereiken. Ik ben benieuwd waar deze dappere jongen uiteindelijk zijn plek vindt, of het nou in Drenthe is of ergens anders op de wereld.”
Kees van de Veen
„De foto komt uit mijn serie ‘110 Hobby’s’. Deze vrouw heb ik dit jaar gefotografeerd bij haar nichtje thuis die deze passie met haar deelt. Naast haar hobby is ze grafisch ontwerper en webdesigner. Het project 110 Hobby’s is op dit moment nog steeds in progress. Ik zoek naar gepassioneerde momenten van vrijetijdsbeleving en het ontsnappen aan het alledaagse. ”
Bob van der Vlist
„Ik vind dit de mooiste en beste foto die ik dit jaar heb geschoten, omdat de foto informatief is, grappig en herkenbaar. Je kunt duidelijk zien dat mensen zich aan het verdringen zijn om als eerste naar binnen te mogen. De gezichten van de mensen spreken boekdelen. Verder vind ik het mooi dat je ziet waar deze foto om gaat: links zie je duidelijk de Dwaze Dagen staan en dat maakt de foto volledig. Ook het perspectief is fijn.”
Imara Angulo Vidal.
„Deze foto maakte ik voor een serie over Nederlandse pretparken. Op de foto voormalig Ponypark Slagharen, nu Attractiepark Slagharen. Ergens achterin het park, verstopt achter een graswal kun je nog steeds een ritje maken op een shetlandpony. Wie denkt aan pretparken, denkt aan achtbanen, klimrekken en aan gillende kinderen. Ik zag verveelde kinderen die iets groters verwachten dan een ritje door de modder. Maar wat zo fijn is aan dit beeld, is dat het een zoekplaatje is. Het zijn heel veel verhaaltjes in één foto.”
Niels Blekemolen
„Een asielzoekers die al drie jaar door de stad aan het zwerven zijn hebben een kampement opgeslagen op een braakliggend terrein in de Pijp. Op de foto wordt een paraplu gebruikt als haring boven op een elektriciteitshuisje.”
Maurice Boyer
„Het Baumwipfelpad op Rügen, Duitsland. De foto is onderdeel van een grote serie Duitse landschappen gemaakt in opdracht van Deutsche Bahn. Het is mijn favoriete foto omdat de locatie mij de mogelijkheid gaf het hele beeld te vullen met kleine menselijke verhalen. Verder is het een aandenken aan een fantastische zomerse trip.”
Lars van den Brink
„In mijn thuisstreek wil AkzoNobel onder ander bij vuilstort Twence zoutcavernes gaan vullen met onder meer giftig vliegas om verzakkings- en instortingsgevaar tegen te gaan. Ongelooflijk dat dit plan ooit is goedgekeurd. Het is nog niet te laat om het tij te keren.”
Eric Brinkhorst
„Kos, 16 augustus 2015. Iraakse vluchtelingen kijken wanhopig naar het ferryschip Eleftherios Venizelos wanneer ze vernemen dat enkel Syriërs aan boord mogen. De opdeling in bevolkingsgroepen, de willekeurige aanpak van Europa, de voortdurende wijziging van koers, het gebrek aan communicatie: ze zorgen voor een extra ontmenselijking van wie al op de vlucht is. ”
Ans Brys
„In mei was ik in Duinkerken voor de 75-jarige herdenking van de Duinkerken evacuatie. Ik fotografeerde de drie veteranen James Baynes (links), Arthur Taylor (midden) en Michael Bentall die in 1940 'het wonder van Duinkerken' overleefden. Voor mij het fotografische hoogtepunt van dit jaar.”
Roger Cremers
„De Palestijns-Syrische Abd el Rhman Fares (10) komt aan bij de tijdelijke vluchtelingenopvang in het voormalig Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor sommige vluchtelingen de vierde locatie in Nederland in een half jaar tijd. Dit beeld vat het gesleep met vluchtelingen voor mij wel samen.”
David van Dam
„Dit is niet zozeer mijn mooiste foto als wel het beste moment om daar toen aanwezig te zijn, aangezien ik al meerdere keren op deze plek geweest ben. De symbiose van de kranen en de zwanen in dat late licht sprak mij op dat moment aan tijdens een van mijn fotografische zwerftochten op zoek naar waar te gaan staan en wanneer af te drukken.”
Walter Herfst