Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Betaalautomaten banken makkelijk te hacken

Beveiligingsonderzoekers hebben aangetoond dat betaalautomaten van banken vrij eenvoudig te manipuleren zijn door hackers. Dat komt door een reeks ontwerpfouten, aldus NU.nl.

Het lukte de onderzoekers onder andere om pincodes te kopiëren, geld te stelen en automaten volledig over te nemen. Ook zou de manier waarop de automaten met banken communiceren simpel te saboteren en na te bootsen zijn.

De zwakheden werden aangetoond binnen het Duitse pinsysteem, maar omdat wereldwijd dezelfde technologieën gebruikt worden kunnen de ontdekte zwakke plekken in de software ook betaalautomaten in andere landen kwetsbaar maken. De hacks werden gedemonstreerd op het jaarlijkse Chaos Communication Congres in Hamburg, een van de grootste hackersconferenties ter wereld.

Wie gaat V&D overnemen?

Verschillende partijen zouden staan te springen om het noodlijdende concern V&D over te nemen. Volgens de Volkskrant gaat het om tientallen kandidaten, die interesse hebben om ofwel de gehele winkelketen over te nemen - inclusief de La Place restaurants - danwel hun oog hebben laten vallen op specifieke winkelpanden.

Zo zou Primark het V&D-pand in Heerlen wel zien zitten, maar ook H&M en Zara zouden geïnteresseerd zijn. Het hele V&D-imperium telt 62 warenhuizen, waarvan er ongeveer dertig goede zaken doen. Het is niet duidelijk in hoeverre er interesse is in de winkels die niet winstgevend zijn.

Het Canadese warenhuisconcern Hudson’s Bay wordt genoemd als kanshebber voor overname van het hele concern, evenals de Britse warenhuisketen Marks & Spencer.

De oplossing voor de eveneens in financieel zwaar weer verkerende drogisterijketen D&A ligt een stuk eenvoudiger: alleen de centrale inkooporganisatie en zeven winkels verkeren in surceance van betaling. De overige 226 D&A winkels worden gerund door franchisenemers, die gezamenlijk een andere leverancier zouden kunnen kiezen, of met zijn allen zelf een eigen inkooporganisatie zouden kunnen oprichten.

De 400 winkels van schoenenketen Macintosh worden waarschijnlijk in delen opgekocht. De Euro Shop Group zou interesse hebben in Scapino en Nelson Schoenen BV in Manfield. Ook voor Invito en Dolcis zouden al kopers zijn.

‘Veel gemeenten krijgen dit jaar geen goedkeurende accountantsverklaring’

De jaarrekening over 2015 van veel Nederlandse gemeenten zal geen goedkeurende accountantsverklaring krijgen. Dat komt door administratieve problemen rond de dit jaar overgedragen zorgtaken, zo meldt Het Financieele Dagblad op basis van een brief die de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) deze week heeft rondgestuurd.

Met ingang van 1 januari 2015 zijn de jeugdzorg, de ouderenzorg en zorg voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan de gemeenten overgedragen, een operatie waar ruim 10 miljard euro mee gemoeid is. De overdracht is niet soepel verlopen en heeft zowel bij de zorgverlening zelf als bij de administratie voor de nodige problemen gezorgd.

De continuïteit van de zorgverlening kreeg hierbij prioriteit, waardoor de administratie en verantwoording moesten wachten. Het VNG vroeg het Rijk eerder dit jaar al om de accountantscontrole voor 2015 ‘op een laag pitje’ te mogen uitvoeren. Hier is de overheid niet mee akkoord gegaan.

Wel is met de VNG afgesproken dat de gemeenten niet alles uit de kast hoeven halen om alsnog de administratie op orde te krijgen. De cijfers moeten kloppen, maar de gemeenten mogen wat soepeler omgaan met de vraag of het geld rechtmatig is uitgegeven, zo blijkt uit de VNG-brief.

    • Ester Meerman