Modi op bezoek in Pakistan

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif (links) en Narendra Modi (rechts) Foto AFP

Aangenaam verjaardagsbezoek, Eerste Kerstdag, voor premier Nawaz Sharif van Pakistan. Zijn Indiase ambtgenoot Narendra Modi maakte een tussenstop in Lahore, op de terugreis van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Het was een spontane verjaarsvisite – Sharif werd 66 – werd gezegd in de diplomatieke entourage van Modi. Maar tussen de aartsrivalen India en Pakistan, bloedig van elkaar gescheiden in 1947, gebeurt nooit iets spontaans. Aan Modi’s bezoek mag zeker diepere betekenis worden toegekend.

Het was de eerste keer sinds de vanuit Pakistan geregisseerde terreuraanvallen in Mumbai in 2008 (meer dan 166 doden) dat een Indiase leider naar het buurland ging. Onder de vorige regering van de Congrespartij werd de boot steeds afgehouden. Premier Manmohan Singh ging in 2011 niet verder dan zijn Pakistaanse ambtgenoot Gilani uit te nodigen voor een cricketwedstrijd in Punjab. Nu vindt India de tijd kennelijk rijp de dialoog te hervatten. (NRC)