Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De Thuiskok. Simpele en vrolijke Masterchef

Als je dan toch één kookshow moet kijken op televisie, dan is dat in mijn opinie niet Heel Holland bakt. Die bakvariant van Boer zoekt Vrouw is aan mij niet besteed. Doe mij maar Masterchef. En de liefhebber weet welke variant je dan moet hebben: die uit Australië.

In het programma ziet alles er prachtig uit, de deelnemers reizen de hele wereld over en wekelijks wordt er een nieuwe wereldberoemde chef-kok ingevlogen. Om dan nog maar te zwijgen over de hoofdprijs van 250.000 Australische dollars. Wie er ook altijd piekfijn uitziet is jurylid en culinair journalist Matt Preston, de Australische versie van Julius Jaspers en steevast gehuld in kleurrijke pakken met uitzinnige sjaaltjes. Maar waar de andere twee juryleden chefs zijn, is het mooiste wat ik Preston ooit heb zien doen cola over kip zien gieten en dat in de oven doen.

Zijn nieuwe (en derde) kookboek - toepasselijk Matt Preston’s Kookboek genaamd - maakt dan ook nieuwsgierig. Preston is wel een van de invloedrijkste recensenten van Australië. Klinkt zijn waardering voor lekker eten ook door in zijn recepten? Of is het vooral (heel) makkelijk comfort food? Nou, dat blijkt wel mee te vallen. Preston weet in ieder geval van etiquette. Zijn boek begint met een regel of zeventig over hoe en wat je moet doen aan tafel. Zijn belangrijkste regel: een etentje draait om je gasten, niet om jouw kookkunsten.

Toch heeft hij wel een hoop recepten verzameld waarmee je op de gasten aardig wat indruk kan maken. Het boek is een beetje een ratjetoe, met recepten uit de hele wereld en variërend van ontbijtgerechten naar desserts en van snacks naar übersalades - salades die zijn volgestopt met vlees, groenten en fruit.

Het is duidelijk te merken dat Preston het schrijversvak beheerst. De inleidende teksten zijn soms langer dan de recepten zelf, maar zonder uitzondering enthousiasmerend. Zo is eigenlijk het hele boek: niet alles is even hoogstaand - de hotdog bestaat uit knakworsten, ketchup, mosterd, zuurkool en kadetjes - maar intussen zijn het wel recepten waar je vrolijk van wordt. En de gasten hoeven natuurlijk nooit te weten dat het zo simpel was.

Met het oog op de aankomende oudejaarsavond proberen we de komende week wat hapjes uit, die niet misstaan naar de oliebollen en appelflappen.