Fujitsu splitst pc-tak af, wachten is op Toshiba

De afnemende vraag naar nieuwe desktop computers en laptops dwingt Japanse elektronicafabrikant Fujitsu om zijn pc-divisie af te stoten. Fujitsu belandde al jaren niet meer in de top 5 van pc-verkopers, in een markt die jaarlijks met meer dan 10 procent krimpt. Andere fabrikanten die hun pc-tak afstootten zijn HP (VS) en het Japanse Sony – dat de Vaio-tak in 2014 losknipte van het moederbedrijf. Fujitsu zegt dat het te moeilijk is geworden om zich te onderscheiden ten opzichte van andere fabrikanten. Het Japanse elektronicaconcern Toshiba heeft hetzelfde probleem. Toshiba leed afgelopen kwartaal verlies en zou ook overwegen de verzwakte pc-tak af te stoten. Daarmee komt de weg vrij voor een samenwerking tussen Vaio, Toshiba en Fujitsu. Bronnen meldden eerder deze maand dat de drie fabrikanten willen samenwerken, maar dat werd niet bevestigd. Samen hebben ze 30 procent van de Japanse markt. De pc-tak van Fujitsu behaalde vorig boekjaar een omzet van 2,3 miljard euro. Fujitsu stoot ook de smartphonedivisie af. (NRC)